Céklavörös leves - a borscs

Bevallom őszintén, ezelőtt sosem ettem még ilyet. Nem is nagyon tudtam elképzelni, hogy céklából a savanyúságon kívül készülhet más. De be kell vallanom, hogy ha valaki unja a szokásos hús, burgonya és egyéb "átlagos"leveseket, nyugodtan kipróbálhatja. Fincsi lesz.

Hozzávalók:

- 4 dkg vaj

- 1 fej vöröshagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 50 dkg cékla

- fél zeller

- 3 paradicsom

- 1 csipet cukor

- só

- 1,5 l húsalaplé

- 40 dkg burgonya

- 40 dkg káposzta

- 50 dkg főtt marhahús

- 2 ek. fehérborecet

- 2 dl tejföl

A vajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott céklát, az apróra vágott zellert, a hámozott, kimagozott paradicsom felét, a cukrot és a sót. Öntsük fel 2 dl húslevessel és fél órán át főzzük.

Eközben a felszeletelt burgonyát és a legyalult káposztát a maradék alaplében főzzük puhára. Ebbe tegyük a maradék paradicsomot, a felkockázott húst, valamint a céklás keveréket. Forraljuk össze 10 percen át. Ecettel, sóval ízesítsük. Tálaláskor a tányérokba tejfölt kanalazhatunk.

borcs2.jpg

 

További recepteket itt olvashatsz.