Hagyományos gulyásleves

Hagyományosan elkészített gulyás a vasárnapi asztalra. Gazdagon, csípősen, háziasan, finoman, egyszerűen!

Hozzávalók:

50 dkg marhalábszár vagy marhanyak vagy marha lapocka

2 ek sertészsír

3 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 kis paradicsom

1 teáskanál őrölt kömény

1 db paprika

2 evőkanál őrölt csemegepaprika

0,5 ek csípős fűszerpaprika

3 db babérlevél

20 dkg sárgarépa

30 dkg burgonya

petrezselyem

1 csokor újhagyma

víz

só,bors

 

Elkészítés:

A húst megmossuk, majd kis kockákra daraboljuk. A hagymákat összevágjuk és a felhevített zsíron megfonnyasztjuk őket, majd félre húzzuk és összekeverjük a fűszerpaprikákkal, aki csípősebben szereti az nyugodtan rakhat bele még egy fél kanál csípős paprikát. Ezután felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, teljesen zsírjára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a marhahúst, és folyamatosan kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ezt sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, egy kis őrölt köménnyel ízesíthető. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, kicsumázott paprikát és a babárlevelet. Fedővel lefedve saját levében 90 percig főzzük, csak ezután kerülnek bele a zöldségek. A karikára vágott sárgarépa, a kockára aprított burgonya, a fél csokor petrezselyem, mindezt 2-2,5 liter vízzel felöntjük. Ismét letakarva 50 percig fűzzük. Az elkészült leves házi csipetkével tálalható.

gulyas1.jpg

További receptek itt.