Isteni meggyes pite

A nyár egyik kedvenc gyümölcse. Amellett isteni sütemények készíthetőek belőle, ilyen az egyszerű de nagyszerű meggyes pite is.

Hozzávalók:

1 kg meggy

600 ml meggylé

400 g liszt

25 g élesztő

20 ml tej

250 g cukor

2 csomag vaníliás cukor

150 g puha vaj

1 db tojás + 1 db tojássárgája

3 ek keményítő

7 ek narancslikőr

2 ek zsemlemorzsa

Elkészítés:

Az élesztőt a kávéskanál cukorral a tejjel futtassuk fel, majd lassan adagoljuk a liszthez kavarjuk össze és hagyjuk megkelni kb 10 percig. Addig 50 g cukrot keverjünk össze 1 csomag vaníliás cukorral, egy csipet sóval és adjunk hozzá 100 g puha vajat és a tojást. Mindezt keverjük hozzá az élesztős liszthez, jól dolgozzuk össze és hagyjuk pihenni fél órán át. Ezután a meggyet magozzuk ki, levével főzzük az 1 csomag vaníliás cukor hozzáadásával és 50 g cukorral 5 percig. A keményítőt keverjük el a likőrrel, adjuk hozzá a meggyhez és hagyjuk kihűlni. Kb. egy 28 centis tortaformát vajazzunk ki és a tészta 2/3 részét nyújtsuk ki és béleljük ki vele a formát. Hintsük meg zsemlemorzsával és rakjuk rá a tölteléket. A megmaradt tésztát nyújtsuk ki és fedjük le vele a tölteléket a széleit nyomkodjuk be. Az egy tojássárgáját a maradék cukorral és vajjal keverjük el, morzsoljuk a meggyes süteményre majd 180 fokos előmelegített sütőben 30-40 percig süssük.

meggyes_pite.jpg 

További receptek itt.