Falatom

2018.máj.24.
Írta: Falatom Szólj hozzá!

A megunhatatlan eperkrémleves

Egy igazán könnyű és finom leves klasszikusan elkészítve. A szezon legfinomabb gyümölcséből gyorsan egy igazán jóízű krémleves készíthető, lehűtve, tejszínhabbal a tetején tökéletes választás egy forró nyári napon.

 

Hozzávalók:

70dkg eper

1,5 ek méz

1,5 kávéskanál fahéj

1 liter víz

250 g epres joghurt

 

Elkészítés:

Az epret mossuk meg és csumázzuk ki, egy fazékban a méz hozzáadásával 2-5 percig kevergetjük kis lángon. Ezután hozzáadjuk a fahéjat, összekeverjük és felöntjük az 1 liter vízzel. Így 10 percig főzzük. Majd botmixerrel összeturmixoljuk, hozzá öntjük a joghurtot és alaposan összekeverjük. A hűtőbe rakjuk hűlni, tálaláskor tejszínhabot rakhatunk a tetejére.

eperkrem.jpg

További receptek itt.

Frittata paradicsommal, szalonnával és spenóttal

Gyors és egyszerű finomság az asztalra. Könnyed tojásos étel, friss koktélparadicsommal és spenóttal, de ízlés szerint lehet bele rakni szalonnát, húst és bármilyen zöldséget.

Hozzávalók:

20 dkg bacon

20 dkg vöröshagyma

10 dkg koktélparadicsom

15 dkg spenót

8 tojás

2,5 dl főzőtejszín

10 dkg sajt

bors

Elkészítés:

A szalonnát apró kockákra vágjuk és sütőben kisütjük a zsírját, a megmaradt húst kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott hagymát, és hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomokat és spenótot. Ezeket 3-5 percig alacsony lángon dinszteljük. Visszaszórjuk rá a szalonnát, és levesszük a tűzről. Ezután a tojásokat felverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejszínt és a lereszelt sajtot. Ezt a sűrű masszát hozzáadjuk a szalonnás, paradicsomos, spenótos keverékhez és előmelegített sütőben 180°C -on 15 perc alatt készre sütjük, addig amíg a teteje meg nem pirul.

frittata.jpg

További cikkek itt.

 

Gombaleves citrommal ízesítve

Egy gyors és klasszikus gombaleves megbolondítva egy kis citrommal. A gomba ínycsiklandozó íze keveredve a savanyú citrommal egy kissé különleges ízvilágot biztosít a megszokott ételek mellé.

Hozzávalók:

1 liter csirkehúsleves-alaplé

75 g rizs

2 ek vaj

1 csokor újhagyma

2 db sárgarépa

250g gomba

1 gerezd fokhagyma

1-2 bazsalikom

1 db citrom

bors

Elkészítés:

Lábasban forraljuk fel az alaplét, ehhez adjuk hozzá az átöblített rizst, majd kis lángon, lefedve 30 percig főzzük, majd húzzuk le hűlni a tűzről. Ezután forrósítsuk fel a vajat, fonnyadásig pirítsuk rajta a felaprított hagymát, sóval ízesítsük, majd adjuk hozzá a felaprított gombát és sárgarépát. Kicsit pirítsuk meg a zöldségeket, majd mehet hozzá a megtisztított, összenyomott fokhagyma. Ezt a zöldséges keveréket forgassuk a rizses alaplébe, majd forraljuk fel. Ezután a tűzről levéve adjuk hozzá a bazsalikom leveleket és botmixerrel törjük darabosra.  Nem utolsó sorban ízesítsük a kifacsart citrom levével és némi borssal.  

mushroom.jpg

További receptek itt.

Almakenyér vegán módra kávéval

Egy tömör, mégis friss és könnyed desszert, ráadásul egészségesen! Bátran lehet hozzáadni magvakat, friss vagy aszalt gyümölcsöket is. Melegen és hidegen is fogyasztható. Kávéimádóknak kötelező elkészíteni!

Hozzávalók:

12.5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt

12.5 dkg teljes kiőrlésű rozs kenyérliszt BL80

1 teáskanál őrölt kávé (lehet ízesített, érdemes kísérletezni)

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál fahéj

1 teáskanál szegfűszeg

1 csipet só

1 ek stevia (ízlés szerint)

1 fél citromból nyert citromlé

1 nagy db reszelt alma   

1 dkg almapüré

2 csepp ecet (elhagyható)

2 csepp mandulatej (elhagyható)

 

Elkészítés:

Egy tálba szitáljunk össze minden száraz hozzávalót, majd tegyük félre. Az almát mossuk meg, majd nagy lyukú sajtreszelőn reszeljük le. Kissé nyomkodjuk ki a levét, hogy ne áztassa el a tésztát. Majd hozzá keverjük a fennmaradó nedves hozzávalókat, kivéve a mandulatejet és két adagban hozzáadjuk a lisztes keveréket. Addig kell kavarni, amíg homogén masszát nem kapunk, semmiképpen nem szabad folyós tésztát kapni, ha viszont nem tudja az összes lisztet felvenni, akkor néhány csepp mandulatejjel lehet segíteni rajta. Szilikonos formában, tűpróbáig, 180 fokon sütjük.

apple_bread.jpg

További receptek itt.

Spenótos borsóleves

Ez egy duplán zöld és duplán egészséges leves. Krémes, tejszínes finomság.

Hozzávalók:

- 2 ek. olaj

- 2 szár zeller

- 1 vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 7,5 dl húsleves alap

- 15 dkg zöldborsó

- 15 dkg spenót

- 15 dkg vízitorma

- 1,5 dl tejszín

- só, bors

Az olajon körülbelül 10 percig pároljuk az apróra vágott zellert, a hagymát és a fokhagymát. Öntsük fel az alaplével, majd amikor forr adjuk hozzá a borsót és főzzük 10 percig.

A spenótot és a vízitormát tisztítsuk meg, vágjuk közepesre és adjuk a leveshez. Újabb 10 perc főzés következik.

Botmixerrel pürésítsük a levest, majd mehet bele 1 dl tejszín. Ízesítsük sóval, borssal.

Melegítsük vissza és már tálalhatjuk is. A maradék tejszínnel díszíthetjük.

spenot_borso_leves.jpg

További receptek itt.