Karamellás brulée kávéval bolondítva
Sokszor készítettem már brulée-t, de eddig csak a vaníliás változatot. Örülök, hogy más ízt is kipróbáltam, sőt egyszerre kettőt is. Nagyon jól illik egymáshoz a karamell és kávé, pláne, hogy külön-külön mindkettőt nagyon szeretem.
Hozzávalók:
- 5 dl tejszín
- 3 ek. pirított kávébab
- 15 dkg cukor
- 5 dl tej
- 8 tojás sárgája
- negyed kiskanál só
- 8 kiskanál barna cukor
2,5 dl tejszínt a durvára tört kávészemekkel forraljuk fel, majd tegyük félre hűlni. A cukor háromnegyed részét 1 dl vízzel karamellizáljuk borostyán színűre. Amikor kész, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a maradék tejszínt. Lassú tűzön kevergessük addig, míg krémes állagú lesz. Ekkor öntsük hozzá a tejet és a leszűrt kávéval ízesített tejszínt.
A tojások sárgáját keverjük el a maradék cukorral és sóval, majd apránként adagoljuk a tejes keverékhez. Ezt a krémet osszuk el a formákban.
A formákat egy vízzel telt tepsibe helyezzük úgy, hogy legalább a burlée formák feléig érjen. 140 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süssük készre. Hűtsük ki, majd 3 órára tegyük hűtőbe.
Szórjuk meg a tetejüket barna cukorral és karamellizáljuk rá. Még egy óra hűtés és fogyaszthatjuk is.
További érdekességek itt.