Karamellás brulée kávéval bolondítva

Sokszor készítettem már brulée-t, de eddig csak a vaníliás változatot. Örülök, hogy más ízt is kipróbáltam, sőt egyszerre kettőt is. Nagyon jól illik egymáshoz a karamell és kávé, pláne, hogy külön-külön mindkettőt nagyon szeretem.

Hozzávalók:

- 5 dl tejszín

- 3 ek. pirított kávébab

- 15 dkg cukor

- 5 dl tej

- 8 tojás sárgája

- negyed kiskanál só

- 8 kiskanál barna cukor

2,5 dl tejszínt a durvára tört kávészemekkel forraljuk fel, majd tegyük félre hűlni. A cukor háromnegyed részét 1 dl vízzel karamellizáljuk borostyán színűre. Amikor kész, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a maradék tejszínt. Lassú tűzön kevergessük addig, míg krémes állagú lesz. Ekkor öntsük hozzá a tejet és a leszűrt kávéval ízesített tejszínt.

A tojások sárgáját keverjük el a maradék cukorral és sóval, majd apránként adagoljuk a tejes keverékhez. Ezt a krémet osszuk el a formákban.

brule.jpeg

A formákat egy vízzel telt tepsibe helyezzük úgy, hogy legalább a burlée formák feléig érjen. 140 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt süssük készre. Hűtsük ki, majd 3 órára tegyük hűtőbe.

Szórjuk meg a tetejüket barna cukorral és karamellizáljuk rá. Még egy óra hűtés és fogyaszthatjuk is.

További érdekességek itt.