Hamvaskék szilvaleves édes daragombóccal
Nyáron a nagy melegben nincs is finomabb a behűtött, hideg gyümölcsleveseknél. Több napig is eláll a hűtőben, és gyorsan el is készülnek. A szilva nagyon egészséges gyümölcs, javítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma, héjában például rengeteg cellulóz van, ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlható székrekedés ellen.
Hozzávalók:
Leves:
5 evőkanál cukor
5 dl tej
Csipet őrölt fahéj
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
60 dkg szilva
Daragombóc:
1,5 evőkanál cukor
2,5 dl tej
1 evőkanál vaj
2 db tojássárgája
Fél db citrom leve és héja
6 dkg búzadara
Elkészítés:
A leveshez a megmosott, kimagozott, megtisztított, félbevágott szilvákat tegyük annyi vízbe, hogy kb. egy ujjnyira ellepje és kezdjük főzni. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és a vaníliás cukrot is. A tejet keverjük csomómentesre a vaníliás pudingporral, és a megfőtt gyümölcsöt habarjuk be. Alacsony lángon kavargassuk tovább, míg egy kicsit besűrűsödik. A gombóchoz forraljuk fel a tejet, majd folytonos kevergetés mellett szórjuk bele a darát. Adjuk hozzá a cukrot, a citrom héját és levét, a vajat. Addig főzzük, amíg a dara elválik az edény falától. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a tojássárgáját. 10 perc pihentetés után vizes kézzel formáljunk kis gombócokat a masszából, majd lobogó, sós vízben 1-2 perc alatt főzzük készre, szűrjük le. A levest a gombócokkal tálaljuk, behűtve és langyosan is finom.