Falatom

2019.aug.24.
Írta: Falatom Szólj hozzá!

Húsmentes vörös lencse pogácsa

A vörös lencse egy csodálatos alapanyag, de kevesen főznek vele. Első és egyik legnagyobb előnye a vörös lencsének, hogy nincs rajta a héja. Többek között ezért drágább, ám emiatt azok is nyugodtan fogyaszthatják, akiket rendszeresen kínos helyzetbe hoz a hüvelyesek fogyasztása. A hüvelyesek nagyon fontosak azok számára, akik nem esznek húst, vagy csak keveset fogyasztanak belőle, hiszen a vegetáriánusok, vegánok, főként a fehérjét pótolják vele. Egy tányérnyi lencsefőzelékkel, levessel akár az egész napi folsav igényünket fedezhetjük. Különösen sok magnéziumot tartalmaz, de vastartalma is számottevő. Tehát hölgyeim, Nekünk egyenesen kötelező lenne a fogyasztása.

 

Hozzávalók:

 

25 dkg vörös lencse

1 kisebb cukkini

1 egész tojás

1 hagyma

 2 gerezd fokhagyma

2 teáskanál piros paprika

1 teáskanál római kömény

1/2 teáskanál koriandermag

1/2 teáskanál görögszénamag

1,5 evőkanál olíva olaj

4 evőkanál zsemlemorzsa

Só, bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

A lencsét kétszeres mennyiségű, enyhén sós-borsos vízben fedő alatt puhára főzzük. Közben, lereszeljük a cukkinit és összeturmixoljuk a meghámozott, megtisztított hagymával és fokhagymával. Mozsárban összetörjük a fűszereket. Amikor megfőtt a lencse, összekeverjük a lereszelt, és picit kinyomkodott cukkínivel, aztán mehet bele az összeturmixolt fokhagyma-hagyma, a fűszerek, az olíva olaj és az elkevert tojás is. Annyi zsemlemorzsát teszünk bele, hogy éppen összeálljon formázhatóra, de még lágy maradjon. Félretesszük egy fél órára a hűtőbe. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, amíg melegszik, a masszából lapos pogácsákat formázunk, azokat zsemlemorzsába forgatjuk, olíva olajjal meglocsoljuk. Sütőpapíros tepsire pakoljuk, és körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük.

4371856_f423f0332dd6a5884c1c39a907f0e87a_wm.jpg

Tejfölös banán fagylalt

Tejföllel még nem készítettem itthon házi fagylaltot, de a banánnak az édességéből, vesz el, krémes és egyben enyhén savanykás is lesz a desszertünk. Mindenképp ajánlom, hisz villámgyors, kevés alapanyag kell hozzá és egyszerű receptről van szó. Ha esetleg van otthon fagylaltgépünk, akkor még hamarabb is kanalazhatjuk, a hideg, hűsítő fagylaltunkat a teraszon.

 

Hozzávalók:

3 érett db nem túl érett banán

450 g zsíros tejföl

1 fél citrom leve és héja

1 mokkáskanál vaníliás cukor

3-4 kanál porcukor

 

Elkészítés:

A megtisztított banánokat villával összetörjünk, majd hozzáadjuk a sűrű tejfölt, a vanília aromát, a citrom levét, reszelt héját és az ízlés szerinti cukor mennyiséget. Pépet keverünk belőle. Hosszúkás tégelybe öntjük a fagyi alapot és betesszük a mélyhűtőbe dermedni. Fél óránként keverünk rajta egyet és a kívánt szilárdságig fagyasztjuk. Mikor megszilárdult a fagyi, kehelyben vagy tölcsérben kiadagolva kínáljuk, tetejére szórunk egy csipet fahéjas cukrot és banánnal díszítjük.

ahr0chmlm0elmkylmkyzlmjwlmjsb2dzcg90lmnvbsuyri1uuwtllthobfhmzyuyrlyweey4ahjda1vjjtjgqufbqufbqufwc3mlmkzfcwppdxnmsvjxc1pobmtrvhlszhvqeglxtlhiueu2aefdtgncjtjgczy0mcuyrklnr18yode2lkpqrw.jpg

Finn sárgabarackos lepény

Ennek a süteménynek pofonegyszerű az elkészítése, gyors, összekeverős, de a végeredmény még is mindenkit levesz a lábáról. Próbáljunk minél érettebb barackokat választani, de aki savanykásabb ízt szeretne elérni, készítse nem túl érettből.

 

Hozzávalók:      

 

500 g sárgabarack

250 ml habtejszín

250 g finomliszt

150 g vaj

120 g kristálycukor

1 db tojás

2 g sütőpor

 

Elkészítés: 

A vajat kikeverjük a cukorral, habverővel forgatva keverjük hozzá a tojást, majd a sütőporral elkevert lisztet, végül a tejszínt. A kapott krémes tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába öntjük. A megmosott és félbevágott barackokat lefelé fordítva helyezzük a tésztára, sűrűn egymás mellé. Előmelegített sütőben 180 C fokon 45 perc alatt készre sütjük.


finn-barackos-lepeny-recept-foto.jpg

Göngyölt, kelkáposztás rántott karaj

Egy jó vasárnapi ebédnél elmaradhatatlan fogás, a rántott hús. Több variációja is létezik ugyebár, sajttal, túróval tölthetjük, különböző panírokban Pl: magvasan süthetjük ki, de akár zöldséggel is göngyölhetjük. Én az utóbbi változatát készítem most el, amit tudtok még akár baconnal vagy sajttal is fokozni.

 

Hozzávalók:

50 dkg sertéskaraj

1 kisebb fej kelkáposzta levelei

Só, bors ízlés szerint

1 gerezd fokhagyma

1 ek. mustár

A panírozáshoz: liszt-tojás-zsemlemorzsa

Olaj a sütéshez

 

 Elkészítése:

A káposztát leveleire szedjük, káposztaleveleket alaposan megmossuk, leszárítjuk, majd megsózzuk. Kicsit állni hagyjuk, hogy puhuljon a levél, majd a sós levet letörüljük. A karajt szép szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd sózzuk és borsozzuk. Mustárral és zúzott fokhagymával lekenjük mindegyiket és ráhelyezünk egy kelkáposzta levelet. Feltekerjük és fogvájóval összecsípjük. Liszt-tojás-zsemlemorzsába forgatjuk és bő forró olajban kisütjük.

7839k.jpg

Nyári zsenge leves, a zöldségkertből

Nincs is finomabb a saját kezűleg megtermelt, vegyszermentes zöldségeknél. Ezt a könnyű, lisztmentes nyári levest akár hidegen, langyosan, és melegen is fogyaszthatjuk, és a főtt tojást el is hagyhatjuk. Friss ropogós pirítóssal tálaljuk.

 

Hozzávalók:

 

2 szál újhagyma

3 közepes krumpli

1 kisebb zsenge cukkini

1 evőkanál vaj

1 csokor kapor

2 dl tejföl

1 liter alaplé

kevés citrom leve

só, bors ízlés szerint

4 főtt tojás / elhagyható

 

Elkészítés:

 A zöldségeket előkészítjük, megtisztítjuk, az újhagymát karikákra vágjuk, a krumplit apróra kockázzuk, a cukkinit félkarikákra vágjuk. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, megfuttatjuk rajta az újhagymát, majd a krumplit és a cukkinit is hozzáadjuk, 2-3 percig kevergetve dinszteljük, átkeverjük, és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és forrás után kb. 25- 30 perc alatt a zöldségeket puhára főzzük. A friss kaprot felaprítjuk, elkeverjük a tejföllel, és hőkiegyenlítéssel a levesbe öntjük, kis citromlével ízesítjük, és lehúzzuk a tűzről. Kockára vágott vagy szeletelt főtt tojást adunk hozzá tálaláskor.

kapros-krumpli-leves-fott-tojas1.jpg