Falatom

2019.nov.18.
Írta: Falatom Szólj hozzá!

Szaftos húsos burek, gombával

A burek, vékony, rétestésztához hasonló, vékonyra húzott-nyújtott tésztából készül. Nagyon sok változata ismert, leginkább sósan: túróval, különböző húsokkal, zöldségekkel, ritkábban pedig édesen szokták készíteni. Ma én egy húsos, gombával töltött mennyei, szaftos receptet hoztam el Nektek, próbáljátok ki Ti is!

 

Hozzávalók:

 

A töltelékhez:

2 evőkanál étolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

250 g csiperkegomba

Só, bors, kömény ízlés szerint

500 g sertés darált hús

1 evőkanál Dijoni mustár

3 csipet szárított kakukkfű

1 teáskanál őrölt pirospaprika

Az öntethez:

1 dl tejföl

1 db tojás

Só, bors ízlés szerint

A tésztához:

10 db réteslap

 

Elkészítés:         

A megtisztított hagymát, fokhagymát apróra vágjuk. Egy serpenyőben, kevés olajon a vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is és még pár percig együtt pirítjuk.  A megmosott, kisebb gombákat negyedeljük, a nagyobbakat kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a hagymához. Kb. 5-7 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A gombás hagymához adjuk a darált húst is és fehéredésig pároljuk. Végül hozzáadjuk a mustárt, pirospaprikát és a kakukkfüvet, őrölt köményt. Jól elkeverjük, és ezzel kész a töltelék. Két réteslapot összerakunk és a töltelék egynegyedét a szélére halmozzuk egy sávba, majd feltekerjük a réteslapot. Így járunk el a következő három résszel is. Majd a közepénél kezdve feltekerjük a réteslapokat, csigavonalban egymás mellé helyezzük egy tűzálló, kiolajozott edénybe. Egy tálban összekeverjük a tojást, tejfölt, sót és a borsot. Az egészet a feltekert rétesre öntjük, és 190 C-on kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.

gombas-husos-burek-recept-foto.jpg

Szezámmagos sós perec

Amikor perecet készítek itthon a családnak, vagy épp a vacsoravendégeinknek sörkorcsolyaként, mindig elmerengek a régi szép gyermek időkön, milyen jó is volt az akkori gondtalan időkben. Vettük az óriás sós perecet a boltban, és ettük reggelire az iskolában. Ez a recept szerinti perec is nagyon finom, csak annyiban különbözik, hogy sokkalta kisebb és mutatósabb. A gyerekeknek igazi program, élmény elkészíteni, ezt a szezámmagos finomságot. Készítsétek el Ti is, és töltődjetek fel a régi szép emlékekkel.

 

Hozzávalók:

 

40 dkg liszt

1 teáskanál cukor

2 dkg élesztő

2,2 dl szódavíz

2 db tojás

10 dkg vaj

5 dkg szezámmag

 

Elkészítés:

Keverjük össze a 2 evőkanál lisztet a cukorral és az elmorzsolt élesztővel. Adjunk hozzá egy kevés langyos szódavizet, és meleg helyen futtassuk fel. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét tegyük félre, a sárgáját adjuk hozzá a felfuttatott élesztőhöz. Szitáljuk hozzá a megmaradt lisztet és a csipet sót. Kis adagokban keverjük hozzá a megmaradt langyos szódát. Végül dolgozzuk össze az olvasztott vajjal. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd meleg helyen kelesszük 45 percig. A megkelt tésztát 4 részre szedjük. Mindből formázzunk vékony rudacskát, majd pereceket formázunk. Rendezzük tepsibe, majd kenjük meg a felvert tojásfehérjével. A végén, szórjuk meg szezámmaggal. Pihentettessük további 20 percig, majd 175 fokon előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre.

crop_201604081909_perec.jpg

Fűszeres bundában sült csirkecomb, tojásérzékenyeknek

Mennyei, omlós ropogós csirkecombokat készíthetünk ezáltal a szenzációs tojás nélküli recept alapján. Ha tojásérzékeny vagy, ne keresgélj tovább, itt a megfelelő recept számodra, ebbe biztosan nem fogsz csalódni.

 

Hozzávalók:


9 csirkecomb

3 dl tej

1 teáskanálnyi kakukkfű

1 teáskanálnyi rozmaring

Fokhagymapor

Só, bors ízlés szerint

5 evőkanál zsemlemorzsa

4 evőkanál kukoricapehely

Olaj

Elkészítés:

A csirkecombokat megmossuk, átkenjük sóval és borssal, fokhagymaporral majd egy tálba tesszük, ráöntjük a tejet és 2-3 órán át lefedve pihentetjük. Akár egy egész éjszakát is hagyhatjuk a tejben. Mikor kivettük a tejből, átkenjük egy kevés olajjal és a fűszerekkel a csirkecombokat. Ezt követően a zsemlemorzsát és az apróra tört kukoricapelyhet egy tálba tesszük és beleforgatjuk a combokat és a mellet, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Ha száraznak tűnik, egy kevés olajat csöpögtetünk rá és 180 fokon sütjük 30-35 perce át. Időközben többször megforgatjuk, hogy egyenletesen piruljon.

tojas-nelkuli-panirozas-sem-696x522.jpg

Diétás, cukor és tejmentes forrócsokoládé

Akik lelkiismeretesen tartják a diétájukat, Karácsony előtt még, ők is fogyaszthatják a következő forró italt, nyugodt szívvel. Nem csak, hogy cukor, de még tejmentes is és csökkenti az édesség iránti vágyunkat. Őszi, hűvösebb napokon, meleg takaróba bújva a legjobb elkanalazgatni ezt a finomságot. Forrócsokira fel!

 

Hozzávalók:

 

2 dl víz

3 dl kókusztej

2 ek keserű kakaópor

5 dkg 75 %os étcsokoládé

Nyírfacukor ízlés szerint

1 vaníliarúd

1 tojásfehérje

Csipet só

 

Elkészítés:

2 dl forralt vízben elkeverünk 2 evőkanál keserű kakaóport. Kis lábasban felforrósítjuk a kókusztejet, teszünk bele egy csipet sót, vaníliamagokat, majd a felaprított jó minőségű csokoládét és, ha kell, pici nyírfacukrot, és hozzá keverjük a vízben felolvasztott kakaóport. Közben a tojásfehérjét vaníliával fényesre és közepesen keményre felverjük, pár perc után mehet hozzá további nyírfacukor. Ez a hab kerül a forró csokoládé tetejére. A lábasban a forrócsokoládénk felforrt, bögrékbe öntjük, és az elkészített habot rákanalazzuk.

45_11_06_2.jpg

Magyaros gombócleves, libakolbásszal

Nincs is jobb, egy forró, bőséges, laktató, magyaros levesnél. A burgonyagombóc egy klasszikus levesbetétnek számít, de nálunk itthon mindig mindenkit levesz a lábáról. A gyerekek- felnőttek egyaránt imádják, és ezután az egytálétel után, bőven elég egy adag palacsintát sütnöm. Igazi vasárnapi ebédhez illő leves. Használjátok még ki az őszi napsütést, készítsétek bográcsban, és ebédeljetek a szabadban.

 

Hozzávalók:

 

Gombóchoz:

50 dkg krumpli

15 dkg liszt

1 tojássó

A leveshez:

1 nagy fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

Só, bors, őröl fűszerkömény

1 ek pirospaprika

2 babérlevél

2 ek liszt

olaj

1 szál libakolbász

1 csokor petrezselyem

1 csokor zeller

 

Elkészítés:

Először elkészítjük a gombócokat. Megpucoljuk a krumplit, apró kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Krumplinyomóval áttörjük, majd elkeverjük a liszttel, és a tojással. Kicsit utána sózunk. A megtisztított hagymát, apróra vágjuk, majd egy lábasban forró olajon, megdinszteljük. Rászórjuk a paprikát, köményt, és az összezúzott fokhagymát. Felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk és beledobjuk a babérleveleket. Mikor felforrt, beledobjuk formázott a gombócokat. Miután minden gombóc feljött a leves tetejére, besűrítjük a liszttel. Beletesszük a karikákra vágott kolbászt, és a felaprított petrezselyem, zeller zöldet. Öt percig alacsony lángon főzzük, majd elzárjuk a lángot.

gombocleves-kolbasszal1.jpg