Falatom

2019.nov.21.
Írta: Falatom Szólj hozzá!

Krémes paszternák leves, almával

A pasztinák vagy paszternák a petrezselyemmel és a sárgarépával rokon, íze és megjelenése hasonlít a petrezselyeméhez, levele pedig a zelleréhez. Főzhetjük levesbe, de ilyenkor vigyázzunk vele, mert édesebb, mint a petrezselyem és elviheti az étel ízét így pontosan nagyon jól illik az almához is. Készíthetünk belőle krémlevest, megsüthetjük zöld fűszerekkel magában vagy más zöldségekkel együtt, burgonyával keverve, főzeléknek vagy pürének egyaránt kiváló. Gyógynövényként is használják. A gyökér főzete vizelethajtó, görcsoldó hatású, gyomorbajok ellen és vesekő, epekő esetén használható.

 

Hozzávalók:

 

1 ek vaj

1 evőkanál napraforgóolaj

1 vöröshagyma

6 db paszternák

2 gerezd fokhagyma

5 db alma

1 l csirkehús alaplé

150 ml tejszín

Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

 

Elkészítés:

Melegítsük fel a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben. Kockázzuk 2 cm-s darabokra a megtisztított paszternákot, majd dinszteljük meg a hagymát és adjuk hozzá a felkockázott zöldséget. Pároljuk tovább együtt, puhulásig. Adjuk hozzá a fokhagymát és az almát, és főzzük további két percig, rendszeres keverés közben. Öntsük rá az alaplevet az alapanyagokra, és forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük lentebb, majd lassú tűzön főzzük tovább kb. 25 percig. Ha minden megpuhult, távolítsuk el a tűzről, sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk le, krémes állagúvá. Keverjük hozzá a tejszínt hőkiegyenlítéssel és ha szükséges, ízesítsük rá még a levesünkre.

creamy_parsnip_and_apple_35005_16x9.jpg

Szaftos húsos burek, gombával

A burek, vékony, rétestésztához hasonló, vékonyra húzott-nyújtott tésztából készül. Nagyon sok változata ismert, leginkább sósan: túróval, különböző húsokkal, zöldségekkel, ritkábban pedig édesen szokták készíteni. Ma én egy húsos, gombával töltött mennyei, szaftos receptet hoztam el Nektek, próbáljátok ki Ti is!

 

Hozzávalók:

 

A töltelékhez:

2 evőkanál étolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

250 g csiperkegomba

Só, bors, kömény ízlés szerint

500 g sertés darált hús

1 evőkanál Dijoni mustár

3 csipet szárított kakukkfű

1 teáskanál őrölt pirospaprika

Az öntethez:

1 dl tejföl

1 db tojás

Só, bors ízlés szerint

A tésztához:

10 db réteslap

 

Elkészítés:         

A megtisztított hagymát, fokhagymát apróra vágjuk. Egy serpenyőben, kevés olajon a vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is és még pár percig együtt pirítjuk.  A megmosott, kisebb gombákat negyedeljük, a nagyobbakat kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a hagymához. Kb. 5-7 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A gombás hagymához adjuk a darált húst is és fehéredésig pároljuk. Végül hozzáadjuk a mustárt, pirospaprikát és a kakukkfüvet, őrölt köményt. Jól elkeverjük, és ezzel kész a töltelék. Két réteslapot összerakunk és a töltelék egynegyedét a szélére halmozzuk egy sávba, majd feltekerjük a réteslapot. Így járunk el a következő három résszel is. Majd a közepénél kezdve feltekerjük a réteslapokat, csigavonalban egymás mellé helyezzük egy tűzálló, kiolajozott edénybe. Egy tálban összekeverjük a tojást, tejfölt, sót és a borsot. Az egészet a feltekert rétesre öntjük, és 190 C-on kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.

gombas-husos-burek-recept-foto.jpg

Szezámmagos sós perec

Amikor perecet készítek itthon a családnak, vagy épp a vacsoravendégeinknek sörkorcsolyaként, mindig elmerengek a régi szép gyermek időkön, milyen jó is volt az akkori gondtalan időkben. Vettük az óriás sós perecet a boltban, és ettük reggelire az iskolában. Ez a recept szerinti perec is nagyon finom, csak annyiban különbözik, hogy sokkalta kisebb és mutatósabb. A gyerekeknek igazi program, élmény elkészíteni, ezt a szezámmagos finomságot. Készítsétek el Ti is, és töltődjetek fel a régi szép emlékekkel.

 

Hozzávalók:

 

40 dkg liszt

1 teáskanál cukor

2 dkg élesztő

2,2 dl szódavíz

2 db tojás

10 dkg vaj

5 dkg szezámmag

 

Elkészítés:

Keverjük össze a 2 evőkanál lisztet a cukorral és az elmorzsolt élesztővel. Adjunk hozzá egy kevés langyos szódavizet, és meleg helyen futtassuk fel. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét tegyük félre, a sárgáját adjuk hozzá a felfuttatott élesztőhöz. Szitáljuk hozzá a megmaradt lisztet és a csipet sót. Kis adagokban keverjük hozzá a megmaradt langyos szódát. Végül dolgozzuk össze az olvasztott vajjal. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd meleg helyen kelesszük 45 percig. A megkelt tésztát 4 részre szedjük. Mindből formázzunk vékony rudacskát, majd pereceket formázunk. Rendezzük tepsibe, majd kenjük meg a felvert tojásfehérjével. A végén, szórjuk meg szezámmaggal. Pihentettessük további 20 percig, majd 175 fokon előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre.

crop_201604081909_perec.jpg

Fűszeres bundában sült csirkecomb, tojásérzékenyeknek

Mennyei, omlós ropogós csirkecombokat készíthetünk ezáltal a szenzációs tojás nélküli recept alapján. Ha tojásérzékeny vagy, ne keresgélj tovább, itt a megfelelő recept számodra, ebbe biztosan nem fogsz csalódni.

 

Hozzávalók:


9 csirkecomb

3 dl tej

1 teáskanálnyi kakukkfű

1 teáskanálnyi rozmaring

Fokhagymapor

Só, bors ízlés szerint

5 evőkanál zsemlemorzsa

4 evőkanál kukoricapehely

Olaj

Elkészítés:

A csirkecombokat megmossuk, átkenjük sóval és borssal, fokhagymaporral majd egy tálba tesszük, ráöntjük a tejet és 2-3 órán át lefedve pihentetjük. Akár egy egész éjszakát is hagyhatjuk a tejben. Mikor kivettük a tejből, átkenjük egy kevés olajjal és a fűszerekkel a csirkecombokat. Ezt követően a zsemlemorzsát és az apróra tört kukoricapelyhet egy tálba tesszük és beleforgatjuk a combokat és a mellet, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Ha száraznak tűnik, egy kevés olajat csöpögtetünk rá és 180 fokon sütjük 30-35 perce át. Időközben többször megforgatjuk, hogy egyenletesen piruljon.

tojas-nelkuli-panirozas-sem-696x522.jpg

Diétás, cukor és tejmentes forrócsokoládé

Akik lelkiismeretesen tartják a diétájukat, Karácsony előtt még, ők is fogyaszthatják a következő forró italt, nyugodt szívvel. Nem csak, hogy cukor, de még tejmentes is és csökkenti az édesség iránti vágyunkat. Őszi, hűvösebb napokon, meleg takaróba bújva a legjobb elkanalazgatni ezt a finomságot. Forrócsokira fel!

 

Hozzávalók:

 

2 dl víz

3 dl kókusztej

2 ek keserű kakaópor

5 dkg 75 %os étcsokoládé

Nyírfacukor ízlés szerint

1 vaníliarúd

1 tojásfehérje

Csipet só

 

Elkészítés:

2 dl forralt vízben elkeverünk 2 evőkanál keserű kakaóport. Kis lábasban felforrósítjuk a kókusztejet, teszünk bele egy csipet sót, vaníliamagokat, majd a felaprított jó minőségű csokoládét és, ha kell, pici nyírfacukrot, és hozzá keverjük a vízben felolvasztott kakaóport. Közben a tojásfehérjét vaníliával fényesre és közepesen keményre felverjük, pár perc után mehet hozzá további nyírfacukor. Ez a hab kerül a forró csokoládé tetejére. A lábasban a forrócsokoládénk felforrt, bögrékbe öntjük, és az elkészített habot rákanalazzuk.

45_11_06_2.jpg