Falatom

2018.sze.20.
Írta: Falatom Szólj hozzá!

Villámgyors, illatos házi pesto

Gyorsan elkészíthető, tele van tápanyaggal, vitaminnal, és ásványi anyagokkal.
Húsokat, tésztákat, leveseket, szendvicseket zamatosabbá, ízletesebbé varázsolhatjátok pillanatok alatt. Készítsétek el Ti is, a saját ízléseiteknek megfelelőt. Pestora fel!

Hozzávalók:

2 bögre friss bazsalikomlevél

fél bögre parmezán

fél bögre extra szűz olívaolaj

3 teáskanál fenyőmag

1 gerezd fokhagyma

bors


Elkészítés:

Serpenyőben zsiradék nélkül pirítsuk meg a fenyőmagot. Ügyelj arra, hogy ne égjen meg, különben keserű lesz. A bazsalikomleveleket mossuk meg, majd rakjuk a fenyőmaggal és a fokhagymával együtt egy robotgépbe. Mixeljük krémesre körülbelül hat-nyolc perc alatt. Öntsük hozzá az olívaolajat, végül keverjük hozzá a sót, a borsot és a reszelt parmezánt. Tegyük kis tálkákba vagy üvegekbe, zárjuk le légmentesen, különben elkezd sötétedni, és sokat veszít a frissességéből. Tartsuk száraz, hűvös helyen. A fenyőmagot helyettesíthetjük dióval, mandulával, mogyoróval, rakhatsz még hozzá pisztáciát, spenótot, snidlinget, petrezselymet, rozmaringot. Lila színű bazsalikommal és aszalt paradicsommal színpompás „vörös pestókat” készíthetünk.


pestojo.jpg


Pulykamedalion tejszínes borsmártásban

Laktató ebéd vagy vacsora, nem szokványos ízekkel, hétköznapokra. A pulykát helyettesítheted csirkemellre, sertésre, úgy is igazán kiváló étel lesz belőle. A tepsis változat is igazán nyerő, sajttal a tetején besütve. Próbáljátok ki így is, úgy is!


Hozzávalók:

6 pulykamedalion

15 dkg kocka bacon

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csokor friss petrezselyem

1/2 teáskanál színes bors

0,5 l tejszín

1 teáskanál keményítő

olíva olaj




Elkészítés:

A pulykamedalionokat sózzuk meg. Serpenyőben, forró olívaolajon pirítsuk aranybarnára. Majd vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre egy tálba. A fokhagymát, vöröshagymát, vágjuk apróra, majd a baconnal együtt pirítsuk meg. Adjuk hozzá a tejszínt, sót, petrezselymet és a színes borsot. Forraljuk össze, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert keményítőt. Gyorsan és folyamatosan kevergessük, hogy homogén maradjon az állaga, várjunk kicsit, amíg besűrűsödik, s már kész is a mártás. Tegyük vissza a serpenyőbe a medalionokat, majd pároljuk készre a mártásban.

Tálalhatjuk zöldségkörettel, rizzsel vagy tésztával.

 

További recepteket olvashatsz itt

tejszines_borsmartasban_pulyka.jpg

Tejfölös-kapros bográcsgulyás leves

Egyik személyes kedvenc receptem, ez a bőséges, laktató leves. A kapor nagyon különlegessé teszi, és a tejföltől enyhén savanykás lesz. Családi összejövetelek alkalmával bográcsban is elkészíthető, és biztosan elnyeri mindenki tetszését.

Hozzávalók:


60 dkg marhalapocka

5 dkg zeller

15 dkg burgonya

1 db sárgarépa

1 db fehérrépa

1 db paradicsom

1 db kisebb tv paprika

15 dkg vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

5 dkg sertés- vagy kacsazsír

1/2 tk őrölt kömény

2 ek fűszerpaprika

kapor ízlés szerint

1 doboz tejföl

A csipetkéhez:

1 db tojás

10 dkg liszt


Elkészítés:

A megtisztított húst összekockázzuk. A meghámozott zellert, burgonyát, sárga- és fehérrépát, valamint a megmosott paradicsomot és paprikát pedig 1 cm-es darabokra vágjuk.

Zsíron, üvegesre pirítjuk a megtisztított, finomra vágott vörös- és a felaprított fokhagymát. Hozzáadjuk a húst, meghintjük egy kevés sóval, valamint a köménnyel, és kevergetve pirítjuk néhány percig. Majd fűszerpaprikával megszórjuk és hozzá keverjük a paradicsomot, a paprikát és az apróra vágott kaprot. Felöntjük 1 dl vízzel, és lefedve, kis lángon pároljuk a húst 60 percig. Ha szükséges, 30 perc elteltével pótoljuk az elpárolgott folyadékot. A burgonya kivételével beletesszük az előkészített zöldségeket, felöntjük 1,5 l vízzel, megsózzuk, és tovább főzzük. Ha zöldségek már majdnem puhák, hozzáadjuk a krumplit, és tovább főzzük.
A tojásból a liszttel és sóval csipetke tésztát gyúrunk, és lisztes kézzel egy konyharuhára csipegetjük. Amikor megpuhult a hús és a zöldségek, ellenőrizzük a fűszerezést, majd belefőzzük a csipetkét.

Hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejfölt, egyszer még felforraltjuk és friss ropogós kenyérrel, apróra vágott kaporral megszórva tálaljuk.

További recepteket olvashatsz itt.


kaprostejfolos_gulyas_jpgjo.jpg





Leveles tésztában sült tükörtojás

Igaz nem egy klasszikus tükörtojás receptet hoztam ma el Nektek, de minden tojásimádónak ajánlom. Mutatós, ropogós közben lágy reggeli finomság. Gyerekek nagy kedvence és még energiával is feltölt. Feltétlen próbáljátok ki.

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

6 tojás

5 dkg reszelt sajt

snidling

1 tojássárga

1 evőkanál tejföl

1 gerezd fokhagyma

 só

 bors

Elkészítés:

Az előnyújtott leveles tésztát csavard ki a papírból, majd nagyobb pogácsa szaggatóval, készíts 6 db alapot. Villával szurkáld meg néhány helyen, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Kend meg a tojássárga, a tejföl, a só, a bors és a zúzott fokhagyma keverékével, szórd meg reszelt sajttal és snidlinggel. Rakd a formákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól legalább öt centis távolságra. Helyezd be a sütőbe, és 180 fokon körülbelül 10 percig, süsd elő! Ha a tészta szépen megemelkedett, és már csak pirulnia kell, vedd ki a sütőből, majd üsd rá a tojásokat. Tegyük vissza a sütőbe, amíg a tojások ízlés szerint elkészülnek. Ha megsültek, snidlinggel megszórva tálaljuk.

További recepteket olvashatsz itt.

levelesttesztas_tojas_reggelire.jpg



Citromos vajban sült tengeri hal,barna rizzsel

Ez a gyors, könnyű és egészséges vacsora igazi életmentő, ha túl sok dolgunk van. Laktató és izgalmas ízvilágú.Szeretem az ilyen rövid időn belül elkészülő ételeket, mert több idő jut a családra.

Hozzávalók:

850g tengeri halfilé

2 evőkanál búzaliszt

4 csipet só

őrölt feketebors

2 evőkanál olívaolaj - extra szűz

140 g vaj

1 db citrom (héja, és leve)

1 csokor petrezselyemzöld

1 gerezd fokhagymát

250 g barna rizs


Elkészítés:

Kockázzuk össze a halat nagyobb darabokra. Egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval, borssal.

A haldarabokat forgassuk bele a lisztbe, majd forró serpenyőben olíva olajon pirítsuk le.

Mikor a halak megpirultak, tegyük rá a vajat, az apróra vágott petrezselymet és a fokhagymát. Ezután, mehet hozzá a citrom reszelt héja és a kifacsart leve.

1-2 percet forraljuk. Óvatosan keverjük, hogy a halak össze ne törjenek!

Párolt barna rizzsel tálaljuk.


Tipp: Búzaliszt helyett, készíthetjük kukoricaliszttel, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják.


citromos_vajas_sult_hal_rizzsel.jpg