Falatom

2019.okt.14.
Írta: Falatom Szólj hozzá!

Kínai tojáscseppleves, sült wonton tésztával

A kínaiak egyik legkedveltebb levese a tojáscseppleves, amely tökéletes választás őszi-téli nyirkosabb napokra. Sokféle változata van, de ez a recept egy klasszikus, amelyet otthon is könnyen elkészíthetünk.

 

Hozzávalók:


1 l csirke alaplé

1/2 teáskanál szezám olaj

3/4 teáskanál só

1/8 teáskanál cukor

1/8 teáskanál fehér bors

1/2 teáskanál kurkuma

3 evőkanál kukoricakeményítő

3 tojás

Mogyoró, apróra vágva

 

Elkészítés:

Egy lábasban, forraljuk fel a csirke alaplevünket. Keverjük hozzá a szezám olajat, sót, cukrot, fehér borsot, és a kurkumát. Ezután folytonos keverés mellett, adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, amit, egy negyed csésze vízben előtte simára kevertünk.  2-3 percig főzzük a levesünk, majd kanállal alaposan keverjük meg körkörös mozdulatokkal, és szépen lassan csúrgassuk bele a felvert tojásokat. Pár percig méf forraljuk majd levesszük a tűzről. Apróra vágott mogyoróval meghintjük. Ropogósra sült wonton tésztával tálaljuk.

egg-drop-soup-5.jpg

Pulykamell tempurabundában

Ha unod már a hagyományos panírozási módot, és picit változtatnál, akkor ezt a receptet feltétlen próbáld ki. Bármilyen hússal elkészítheted, és minden köret passzol hozzá. Ezzel a bundás hússal, nem tudsz mellé lőni, mindenki nagy kedvence. Mivel ropogós bundájú, nagyon illenek hozzá a szószok, és különböző mártogatós finomságok. Mi itthon márványsajtos öntettel szoktuk fogyasztani és friss salátával.

 

Hozzávalók:

1 kg pulykamell

100 g liszt

100 g keményítő

1 db tojás

1 mk sütőpor

1 mk fokhagymapor

Ízlés szerint só

Ízlés szerint fehér bors

250 ml hideg víz

Szükség szerint étolaj sütéshez

 

Elkészítés:

A megtisztított, megmosott mellhúst ujjnyi csíkokra felvágjuk és sózzuk, borsozzuk. A bundához a száraz hozzávalókat összekeverjük, mehet bele a tojás és a hideg víz és jól elkeverjük. A mellhúsokat a masszába mártjuk és forró olajban aranybarnára sütjük, majd alaposan papírtörlőn lecsöpögtetjük.

photo.jpg

 

Sóskaramellás panna cotta

Az olasz konyha nemcsak a pizzáról és a fantasztikus tésztás ételeiről híres, hanem az isteni desszertjeiről is. Közülük a leghíresebb a mennyei krémes, tejpuding. Azaz a panna cotta. Több ízben ismert, és készíthető. Pl: gyümölcsös, gyümölcsszószos, mogyorós, karamellás, csokoládés.

 

Hozzávalók:

 

3 dl mandulatej

3 dl tejszín

8 g zselatin

A ganache-hoz:

20 dkg tejkaramella

1,5 dl tejszín

1 kk só

Amaretti keksz a díszítéshez

 

Elkészítés:

A zselatint kevés vízzel felmelegítjük, majd visszahűtjük. A tejszínt és a tejet összekeverjük, elkezdjük melegíteni, de nem forraljuk, majd hozzáöntjük a zselatint és jól összekeverjük. Szép poharakba töltjük és hűtőbe tesszük dermedni, legalább egy éjszakán át. A karamellkrémhez felforraljuk a tejszínt a sóval, majd beletördeljük a karamellát, és addig kevergetjük, amíg sima állagot nem kapunk. Ha kihűlt, vékony rétegben a panna cottára töltjük és a tetejére amaretti kekszet morzsolunk.

img_8603.jpg

Édesburgonyás céklaröszti

Én, ezt a ropogós, egészséges finomságot, fokhagymás-snidlinges majonézzel tálaltam most. Tv előtti nassoláshoz, chips helyett kiváló, és még laktató is. A gyerekek nagyon szeretik, mivel ropogós, színes és ízletes.

 

Hozzávalók:

2 édesburgonya

1 kisebb cékla

2 tojás

Só, őrölt bors ízlés szerint

A sütéshez:

2 evőkanál olaj vagy kókuszzsír

 

Elkészítés:

A meghámozott, megtisztított zöldségeket nagy lyukú reszelőn, egy tálba reszeljük. Majd hozzáadjuk a kissé felvert tojásokat, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük. Egy serpenyőbe kókuszzsírt hevítünk, és 2-2 evőkanálnyi halmokat teszünk. Mindkét oldalukat 2-3 percig, lenyomkodva készre, ropogósra sütjük.

edesburgonyas_ceklaroszti_fokhagymas_majonezzel_bac39d09e433603ed8eff6777723dee7.jpg

Bazsalikomos Thai csirkeleves

Ez a fantasztikus leves, harmonikus, egzotikus lágy és bársonyos. Gyorsan és könnyen elkészíthető, még akár sütőben is, lassú tűzön. Fontos, hogy friss bazsalikomot használjunk, mert az hozza ki igazán a meglévő ízeket. Laktóz és glutén érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

 

Hozzávalók:

 
1 evőkanál földimogyoró- vagy repceolaj

1 evőkanál thai vörös curry paszta

2 fokhagyma-gerezd

20 dkg csirkemell

2 dl kókusztej

2 evőkanál halszósz

2 teáskanál barna cukor

10 dkg zöldbab

1 csésze babcsíra

1 evőkanál finoman apróra vágott friss bazsalikommal

2 evőkanál lime juice

1 chili paprika

 

Elkészítés:

Hevítsünk olajat egy nagy serpenyőbe. Adjuk hozzá a curry pasztát és a fokhagymát, és keverjük 1 percig.  Majd adjuk hozzá a kókusztejet, a halszószt és a barna cukrot, és forraljuk fel. Ha felforrt, adjuk hozzá a zöldbabot, majd főzzük 10 percig, fedetlen állapotban. Utána jöhet a babcsíra, a csirkemell és a mogyorós. Pároljuk 15 percig. Ha puha a hús és a zöldség, vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a bazsalikomot és a lime juice-t. A SPOON-t tálakba díszítjük, extra bazsalikommal, mogyoróhagymával és szeletelt piros chilivel tálaljuk.

thai_csirkeleves.jpg