Házi fenyőrügy szirup, a köhögés ellen

Egyszerű elkészíteni, egészséges és még főzni sem kell. Kiváló nyákoldó hatásúak, így remek természetes köptető. Magas a C-, B2-, K-vitamin tartalma, valamint az ásványi anyag tartalma is. Meghűlés, köhögés esetén étkezések előtt együnk belőle egy kanállal. Tehetjük teába is, de figyeljünk, hogy a tea ne legyen túl forró, mert a vitamintartalma károsodik! Aki szereti az ízét, szörpként is fogyaszthatja, ám az élvezeti értékénél a gyógyhatása sokkal jobb, így inkább tartogassuk a hurutos, köhögős hideg őszi napokra!


Hozzávalók:


1,7 dl-es üveg elkészítéséhez:

1 kg kristálycukor

3-4 marék fenyőrügy

1/2 dl víz

 

Elkészítés:

A májusban leszedett fenyőrügyeket alaposan mossuk meg, majd nyomkodjuk ki. A csírátlanított befőttes üvegbe rétegezve tegyünk 2 cm cukrot, arra 2 cm fenyőrügyet váltakozva, ameddig van az összetevőkből, és alaposan tömörítsük. Tegyük nem túl meleg helyre addig, amíg a cukor kivonja a rügyekből a nedvességet, szirupot képez az üveg alján, a rügyek pedig elveszítik halványzöld színüket, bebarnulnak és "felúsznak" a szirup tetejére. Ez kb. 4-5 nap. Nyomkodjuk ki a rügyekből a szirupot, szűrjük le az esetleges tűleveleket és töltsük tiszta, csírátlanított üvegbe, majd hűtőben tároljuk.

fenyoszirup.jpg