Karácsonyi Kacsaleves, csomboros húsos betéttel

Karácsonykor sokunknál, a halászlé kerül fel először az asztalra, viszont most azon olvasóimnak szeretnék kedvezni, akik nem igazán szívlelik. A kacsaleves önmagában is egy isteni finom húsleves, viszont ezzel a csomboros húsgombóccal, még tartalmasabb és ízletesebb. Minél hosszabb ideig főzzük, annál finomabb.

 

Hozzávalók:

 

Leveshez:

1,5 kg kacsaaprólék

1 karalábé

1 zellergumó

 4 szál répa

3 gyökér

1 kisebb fej vöröshagyma

1 / 4 kelkáposzta

1 burgonya,

1 csokor zeller zöld

1 db tv paprika

1 db paradicsom 

Egész bors, só ízlés szerint

Húsgombóchoz:

5 dkg darált sertéshús

1 kisebb vöröshagyma

4 - 5 gerezd fokhagyma

1 kk szárított csombor

1 tojás

Fehér bors

Petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

A húst megmossuk, és hideg sós vízbe feltesszük főni egy edényben. Ha felforrt, lehabozzuk. A megtisztított répát és a gyökeret kisebb hasábokra, a zellert és a karalábét négybe vágjuk, és a leveshez adjuk a többi zöldséggel együtt. Fűszerezzük és fedő alatt, kis lángon kb. 2, 5 óra alatt megfőzzük. A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a tojást és a felaprított petrezselymet. Fűszerezzük és alaposan összekeverjük, majd a masszából apró golyókat formázunk. Ha a leves elkészült, pár perc alatt megfőzzük benne a húsgombócokat. A levest, kifőtt csigatésztával és aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

img_0680.JPG