Szaftos húsos burek, gombával
A burek, vékony, rétestésztához hasonló, vékonyra húzott-nyújtott tésztából készül. Nagyon sok változata ismert, leginkább sósan: túróval, különböző húsokkal, zöldségekkel, ritkábban pedig édesen szokták készíteni. Ma én egy húsos, gombával töltött mennyei, szaftos receptet hoztam el Nektek, próbáljátok ki Ti is!
Hozzávalók:
A töltelékhez:
2 evőkanál étolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
250 g csiperkegomba
Só, bors, kömény ízlés szerint
500 g sertés darált hús
1 evőkanál Dijoni mustár
3 csipet szárított kakukkfű
1 teáskanál őrölt pirospaprika
Az öntethez:
1 dl tejföl
1 db tojás
Só, bors ízlés szerint
A tésztához:
10 db réteslap
Elkészítés:
A megtisztított hagymát, fokhagymát apróra vágjuk. Egy serpenyőben, kevés olajon a vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát is és még pár percig együtt pirítjuk. A megmosott, kisebb gombákat negyedeljük, a nagyobbakat kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a hagymához. Kb. 5-7 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A gombás hagymához adjuk a darált húst is és fehéredésig pároljuk. Végül hozzáadjuk a mustárt, pirospaprikát és a kakukkfüvet, őrölt köményt. Jól elkeverjük, és ezzel kész a töltelék. Két réteslapot összerakunk és a töltelék egynegyedét a szélére halmozzuk egy sávba, majd feltekerjük a réteslapot. Így járunk el a következő három résszel is. Majd a közepénél kezdve feltekerjük a réteslapokat, csigavonalban egymás mellé helyezzük egy tűzálló, kiolajozott edénybe. Egy tálban összekeverjük a tojást, tejfölt, sót és a borsot. Az egészet a feltekert rétesre öntjük, és 190 C-on kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.