Magyaros gombócleves, libakolbásszal
Nincs is jobb, egy forró, bőséges, laktató, magyaros levesnél. A burgonyagombóc egy klasszikus levesbetétnek számít, de nálunk itthon mindig mindenkit levesz a lábáról. A gyerekek- felnőttek egyaránt imádják, és ezután az egytálétel után, bőven elég egy adag palacsintát sütnöm. Igazi vasárnapi ebédhez illő leves. Használjátok még ki az őszi napsütést, készítsétek bográcsban, és ebédeljetek a szabadban.
Hozzávalók:
Gombóchoz:
50 dkg krumpli
15 dkg liszt
1 tojássó
A leveshez:
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
Só, bors, őröl fűszerkömény
1 ek pirospaprika
2 babérlevél
2 ek liszt
olaj
1 szál libakolbász
1 csokor petrezselyem
1 csokor zeller
Elkészítés:
Először elkészítjük a gombócokat. Megpucoljuk a krumplit, apró kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Krumplinyomóval áttörjük, majd elkeverjük a liszttel, és a tojással. Kicsit utána sózunk. A megtisztított hagymát, apróra vágjuk, majd egy lábasban forró olajon, megdinszteljük. Rászórjuk a paprikát, köményt, és az összezúzott fokhagymát. Felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk és beledobjuk a babérleveleket. Mikor felforrt, beledobjuk formázott a gombócokat. Miután minden gombóc feljött a leves tetejére, besűrítjük a liszttel. Beletesszük a karikákra vágott kolbászt, és a felaprított petrezselyem, zeller zöldet. Öt percig alacsony lángon főzzük, majd elzárjuk a lángot.