Magyaros gombócleves, libakolbásszal

Nincs is jobb, egy forró, bőséges, laktató, magyaros levesnél. A burgonyagombóc egy klasszikus levesbetétnek számít, de nálunk itthon mindig mindenkit levesz a lábáról. A gyerekek- felnőttek egyaránt imádják, és ezután az egytálétel után, bőven elég egy adag palacsintát sütnöm. Igazi vasárnapi ebédhez illő leves. Használjátok még ki az őszi napsütést, készítsétek bográcsban, és ebédeljetek a szabadban.

 

Hozzávalók:

 

Gombóchoz:

50 dkg krumpli

15 dkg liszt

1 tojássó

A leveshez:

1 nagy fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

Só, bors, őröl fűszerkömény

1 ek pirospaprika

2 babérlevél

2 ek liszt

olaj

1 szál libakolbász

1 csokor petrezselyem

1 csokor zeller

 

Elkészítés:

Először elkészítjük a gombócokat. Megpucoljuk a krumplit, apró kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Krumplinyomóval áttörjük, majd elkeverjük a liszttel, és a tojással. Kicsit utána sózunk. A megtisztított hagymát, apróra vágjuk, majd egy lábasban forró olajon, megdinszteljük. Rászórjuk a paprikát, köményt, és az összezúzott fokhagymát. Felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk és beledobjuk a babérleveleket. Mikor felforrt, beledobjuk formázott a gombócokat. Miután minden gombóc feljött a leves tetejére, besűrítjük a liszttel. Beletesszük a karikákra vágott kolbászt, és a felaprított petrezselyem, zeller zöldet. Öt percig alacsony lángon főzzük, majd elzárjuk a lángot.

gombocleves-kolbasszal1.jpg