Bajor sörös sertés sült, édesburgonyával és paszternákkal
Egy igazi férfias, kiadós őszi vacsora. A Bajor sült is önmagában egy mennyei, ízletes étel, de ezekkel a fűszerekkel tovább fokozva, mindenkit levesz a lábáról. Kiválóan bele illik akár a Karácsonyi menüsorba is, és még másnap hidegen reggelire is tökéletes.
Hozzávalók:
Húshoz:
1,5 kg bőrös karaj
Őrölt szegfűszeg
Só
0,5 l barna sör
1 közepes méretű hagyma, negyedbe vágva
3 édes burgonya, dörzsölve, kockákra vágva
2 paszternák, dörzsölve, kockákra vágva
3 db fahéjrúd
1 csillagánizs
2 halmozott evőkanál mustármag
Mártáshoz:
1 ek áfonya dzsem
1 evőkanál Dijon mustár
Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Melegítsük a sütőt elő 175 ° C-ra. Mossuk meg húsunkat, majd irdaljuk be a bőrét, a képen láthatóan. Keverjük össze a szegfűszeget 2 teáskanál sóval és dörzsöljük be a hasított részekbe, attól függően, hogy a hús felületére szükség lehet-e még több sóra. Helyezzük a húst egy mély tepsibe bőrével felfelé és pároljuk a sütőben lefedve fél órát. Vegyük ki a sütőből, öntsük rá a sört a húsra, és rakjuk a tepsibe a negyedre vágott hagymát, kockára vágott édesburgonyát, paszternákot. Szórjuk meg mustármaggal, adjuk hozzá a fahéj rudakat és a csillagánizst is, majd pároljuk tovább, letakarva 30 percen át. Vegyük ki a tepsit a sütőből, ötsük külön egy kis edénybe le, a meglévő sörös, fűszeres pecsenye levünket, amihez adjuk hozzá az 1 evőkanál dzsemünket, illetve a dijoni mustárt, majd ízesítsük sóval és borssal és alaposan forraljuk össze. Ha sűrűbb mártást szeretnénk, forraljuk tovább. Ha a karaj bőre nem elég ropogós tegyük vissza a sütőbe, és pirítsunk rá. Ha kész a mártás, és a hús is, amit pihentetés után szeleteljük. Tálaljuk tányérra a sült zöldséggel, és az ízes mártásunkkal.