Kávékrémes, diós szelet
Igazi téli finomság. Krémes is, diós is, kávés is, és még a rumot se sajnáltuk belőle. Gyorsan elkészíthető, egyszerű és napokig eláll a hűtőben. Mindenképp étcsokoládés mázat készítsetek a tetejére,hogy ne legyen túlzottan csömör. Kávé imádók, ezt ne hagyjátok ki.
Hozzávalók:
6 tojás
14 dkg cukor
14 dkg darált dió
5 dkg liszt
1 tasak sütőpor
Ízlés szerint rumaroma
A krémhez:
25 dkg vaj
2 tojássárgája
20 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
6 teáskanál instant kávépor
3 evőkanál tej
15 dkg darabokra vágott dió
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaj
Elkészítése:
A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd a cukrot és a tojások sárgáját is beledolgozzuk. A diót, a sütőport és a lisztet összekeverjük és beleforgatjuk a habba, rumaromával ízesítjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és közép meleg sütőben kb. 175 fokon 25 percig sütjük. Amíg sül, elkészítjük a krémet. A vajat kikavarjuk. A cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük. A vaníliás cukrot és a kávéport a tejjel simára kavarjuk, majd a tojássárgájához adjuk. A krémet lassanként adjuk a vajhoz, folyamatosan kavargatjuk. Majd a vágott diót is belekeverjük. A krémet, a kisült tészta tetejére kenjük és 1 órára hűtőbe tesszük. A csokoládét felolvasztjuk vízgőz felett, a vajat is hozzáadjuk, majd bevonjuk vele a süteményt. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, majd szeleteljük.