Ropogós rántott Tofu

A tofut szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek. Magyarul szójababsajtnak is nevezik. Kínai konyha alapvető élelmiszere és hagyományosan része a japán, koreai és a délkelet-ázsiai országok konyhájának. Mára az egész világon széles körben elterjedt, magas fehérjetartalma miatt főleg a vegetáriánusok, vegánok étrendjében foglal el fontos szerepet. A tofu alapvetően íztelen és szagtalan, de jól átveszi egyéb élelmiszerek és fűszernövények ízét, ezért édes és fűszeres ételek elkészítésére egyaránt alkalmas. Változatosan felhasználható, egyes fajtái nyersen fogyaszthatók, de lehet sütni, főzni, párolni, fűszerezni, illetve levesekbe is kedvelt betét. Én rántva készítettem most el Nektek, és itthon mennyei Buffalo szószt csináltam hozzá, és salátával tálaltam.

 

Hozzávalók:

1 extra kemény tofu

6 evőkanál kukoricakeményítő

1/4 csésze növényi tej

2 csésze panko morzsa

2 evőkanál olívaolaj

1/2 teáskanál paprika

1/2 teáskanál sót

Frissen őrölt fekete bors

1 evőkanál aprított petrezselyem

 

Elkészítés:

Rendkívül kemény tofu használata esetén nyomkodjuk ki a vizet belőle. Vágjuk a tofut 6 táblára, és tekerjük be papírtörlő. Helyezzünk néhány súlyt a becsomagolt tofu fölé, például egy nehéz öntöttvas serpenyőt. Hagyjuk kb. 20-30 percig, hogy a benne lévő víz kipréselődjön. Vágjuk a tofu táblákat, 3 cm vastag rudakká majd helyezzük az egyik tálba a kukoricakeményítőt a második tálba a növényi tejet, és a harmadik tálba pedig a morzsát, és panírozzuk be a tofu rudakat. Helyezzük kiolajozott sütőlapra és 220 fokon kb 20 percig süssük szép piros ropogóssá őket. Salátával, ízlés szerinti szósszal, mártogatóssal tálaljuk.

buffalotofu-1.jpg