Mézes-mázas sült tök, parmezánnal

Kihagyhatatlan sült tök recept, ahogy még sosem etted. Az egészben sütött tök vékony szeletei ropogóssá sülnek, de közben a belseje lágy marad. Édes és fokhagymás máza, valamint ropogós pisztácia és parmezán egyvelege, mennyei ízt varázsolnak a szádba. 

 

Hozzávalók:

1 közepes fej fokhagyma

2 evőkanál extra szűz olívaolaj, felosztva

2 közepes sütnivaló tök

Kóser-só és frissen őrölt fekete bors

1/4 csésze sózott vaj

1 csésze méz

1/4 csésze almaecet

1 csésze panko zsemlemorzsa

1/2 csésze frissen reszelt parmezán sajt

1/4 csésze szárított áfonya, apróra vágva,

1/4 csésze apróra vágott pisztácia,

1 nagy csokor zsálya

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. Az egész fej fokhagyma tetejét vágjuk le, majd csomagoljuk alufóliába és tegyük be sülni, kb. 20 percre. Időközben hámozzuk meg a tököt és vágjuk hosszában felére. Egy nagy kanállal vagy fagylaltkanállal öntsük ki a magokat és dobjuk el. Dörzsöljük meg a tököt a maradék 1 evőkanál olajjal, és óvatosan ízesítsük sóval és borssal. Vegyük ki a sütőből a fokhagymát, majd mehet a helyére a tök. Tegyük a tököt egy sütőlapra, és kb. 15 percig süssük mindaddig, amíg lágyulni nem kezd a tök. Amíg a tök sül, készítsük elő a mázat. Egy kis serpenyőben egyesítsük a vajat, a mézet és az almaecet. Forraljuk fel főzéssel közepes hőn, majd csökkentsük a hőt alacsonyra. A megsült fokhagymánk belsejét nyomkodjuk ki, majd tegyük a mázba. Folytassuk a főzést, amíg sűrű mázat nem kapunk. Ha kész, tartsuk melegen nagyon alacsony hőn, amíg készen áll a használatra. A Tököt vegyük ki a sütőből, tegyük egy vágódeszkára. Óvatosan vágjunk le vékony, függőleges, keresztirányú hasításokat a tökben, mindegyik kb. 1/8 hüvelyk távolságra; a vágások egyikének sem szabad teljesen átjutnia a tök alján. Óvatosan tegyük vissza a szeletelt tököket oldalával felfelé. Helyezzük a zsályaleveleket a tök egyes rései közé, kb. 6 levél felhasználásával a tökös felében. Egy kis tálban keverjük össze a kenyérmorzsákat, parmezán sajtot, szárított áfonyát és az apróra vágott pisztáciát. Kenjük mega tök felét az egész mézmázzal, hagyva, hogy néhány csepp lejjebb maradjon a rések között, majd tetejére szórjuk rá a zsemlemorzsás keverékét. Sütőbe tesszük, kb. 30 percre, ha elég puha és ropogós a teteje kivesszük. Díszítsük további áfonya, pisztácia és zsálya levelekkel, majd tálaljuk.

hasselback-butternut-squash-7.jpg