Hokkaidos gyümölcskenyér

Sokan óckodnak a répás-sütőtökös süteményektől, viszont nagyon is jól passzolnak az édességük miatt, a desszertekhez. A japán hokkaido tök, kevésbé ismert viszont, érdemes kipróbálni, ugyanis intenzív édes ízével igazán különleges élményt nyújt. Kerek, sötétzöld vagy narancssárga héjú lehet. Ősszel érik és nagyon édes az íze. Eredetileg New England-ből származik és onnan került át Japánba. Hokkaido szigetéről kapta a nevét. Alkalmas levesnek, pürének, leginkább tölteni kiváló. A megsütött tök héja is elfogyasztható és magas a karotin tartalmú.

 

Hozzávalók:

20 dkg meghámozott, kimagozott Hokkaido tök

10 dkg világos rozsliszt

14 dkg rétesliszt

½ teáskanál fahéj

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál sütőpor

10 dkg darált mák

1 narancs reszelt héja

20 dkg cukor

2 db tojás

7 dkg puha vaj

1 evőkanál vanília kivonat

1 csipet só

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy vekniformát sütőpapírral bélelünk. A megmosott tököt lereszeljük, a reszelő finom lyukú oldalán. Egy keverőtálban összekeverjük a liszteket a fahéjjal, szódabikarbónával, sütőporral, mákkal, narancshéjjal és a sóval. Egy keverőtálban kézi robotgéppel habosra dolgozzuk a cukrot a vajjal, majd a tojásokkal és a vaníliakivonattal. Belekeverjük a tököt és több részletben a lisztes részt is. Az előkészített formába simítjuk a tésztát és 60-70 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végzünk, és ha már nem tapad rá tészta kiemeljük a sütőből. Rácson hagyjuk kihűlni. Tipp: Ha nem kapunk Hokkaido tököt hozzá, akkor a sima sütőtököt előbb süssük meg, pürésítsük, és úgy adjunk 20 dkg-ot a tésztához.

184868_600.jpg