Lila káposzta krémleves
Vörös káposztából nem csak párolt káposztát készíthetünk, hanem nagyon finom és különleges krémlevest is, ami méghozzá tej, liszt és húsmentes is. A receptben sima burgonya szerepel, de aki merészebb, készítheti lila édes burgonyával is. A vörös káposztában rengeteg a C-vitamin található, akár 6–8-szor is több C vitamint tartalmaz, mint a fehér káposzta. Ősszel mindenképp fogyasszunk belőle sokkalta többször mivel, segít kiüríteni az ízületekben felhalmozódott méreganyagokat, gyulladáscsökkentő hatású, serkenti a májműködést és a benne található enzimek meggátolják a rákos sejtek szaporodását. Arról nem is beszélve, hogy zöld hályog esetében javítja a látást, rendkívül magas vastartalommal rendelkezik és csökkenti a magas triglicerint és koleszterinszintet is.
Hozzávalók:
500 g lila káposzta
350 g burgonya
80 g fehér hagyma
750 ml zöldségleves
Ízlés szerint só, bors
Extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
Öblítse le a káposztát, távolítsuk el a sérült külső leveleket és a keményebb fehér bordát, majd vágjuk vékony csíkokra. Hámozzuk meg a burgonyát, mossuk meg, majd daraboljuk apró kockákra. A megtisztított hagymát, finomra vágjuk és egy nagy serpenyőben egy kevés olívaolajon megdinszteljük. Amikor megpirult, adjuk hozzá a káposztát és a burgonyát. Ízesítsük sóval, őrölt borssal. Keverjük össze jól, majd főzzük körülbelül 30 percig alacsony lángon. Ez idő elteltével adjuk hozzá az alaplevet és forraljuk még alaposan össze. Miután alaposan megfőtt minden, és össze értek az ízek turmixoljuk le a levesüket, krémes állagúvá. Tállásnál friss apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.