Falatom

2019.máj.02.
Írta: Falatom Szólj hozzá!

Kókusztej házilag

Ugyan ezzel az eljárással, készítettünk mandulatejet, zabtejet, de a kókusztej mind közül a legfinomabb. Nagyon egészséges, tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, jó zsírral és enzimekkel. Sokkal finomabb és olcsóbb, mint a bolti kókusztej, és még tartósítószer mentes is.

 

Hozzávalók:  1 liter kókusztejhez


100 g kókuszreszelék

1 liter tisztított víz

1 csipet só

méz

Elkészítés:

A kókuszreszeléket beáztatjuk 2 dl forró vízbe, minimum fél órára, de több időre is lehet. Ezután a beáztatott kókuszreszeléket az áztatólével együtt egy turmixgépbe tesszük és nagy fordulaton turmixoljuk. Minél nagyobb teljesítményű turmixgépünk van, annál zsírosabb állagú tejet tudunk készíteni, mert a gép kicsapja a kókuszzsírt a kókuszreszelékből. 5 percig forgatjuk a gépben, majd felöntjük a maradék vízzel, egy csipet sóval és ízlés szerint mézzel ízesítjük. Ezen a ponton még rövid ideig turmixoljuk, hogy alaposan elkeveredjen a méz is. Ezután egy pamut ruhán átszűrjük, jól kinyomkodjuk a maradék kókuszreszeléket és készen is van a kókusztej. Azonnal fogyaszthatjuk, hűtőben 2-3 napig eláll.

kokusztej-hazilag.jpg

Könnyű meggyes bukta

Pihe puha meggyes bukta. Nagyon szeretem, ezt a kelt tészta receptet, mert könnyedén elkészíthető. Ha pedig bejön a hazai friss gyümölcs szezon, bármilyen gyümölccsel elkészíthető, addig is a bespájzolt mamaféle befőttjéből készítem.

Hozzávalók:

A tésztához:


5 dkg olvasztott margarin

2,5 dkg friss élesztő

10 dkg cukor

1,25 dl langyos tej

40 dkg süteményliszt vagy sima liszt

2 db tojás

fél kk. só

 

A töltelékhez:

40 dkg befőtt / fagyasztott meggy

5 ek. Porcukor

fél kk. őrölt fahéj

3 ek. víz

1 púpozott ek. Étkezési keményítő

1 reszelt citrom héja

 

Elkészítés:

Az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral, felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet, sót, cukrot, tojásokat, olvasztott margarint tálba tesszük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kézzel összeállítjuk. Alaposan átgyúrjuk, majd letakarva, 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, a porcukorral és fahéjjal együtt lábosba tesszük. Kicsit állni hagyjuk, majd ha már levet eresztett, felforraljuk, de nem főzzük. Hozzáadjuk a vízzel kikevert étkezési keményítőt, gyorsan elkeverjük, így besűrítjük vele a tölteléket. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán, téglalappá nyújtjuk, majd 20 részre vágjuk. A tésztanégyzetek közepén elosztjuk a tölteléket, majd egyenként kis buktákat formálunk. A tészták sarkait összefogjuk, majd a széleket összedolgozzuk (ez a rész kerül majd alulra). Egyenként körbe kenjük őket olvasztott margarinnal, majd a tepsibe sorakoztatjuk a buktákat. A tetejüket is lekenjük margarinnal. Előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Még langyosan meghintjük porcukorral, majd tálaljuk.

meggyes_bukta_2.jpg

Gyors, teljes kiőrlésű tönköly zsemle

Roppant egészséges, könnyedén, fél óra alatt elkészíthető, Isteni ropogós házi zsemlék. Bármilyen maggal megszórható és elkészíthető. Én legközelebb, sajttal szórom meg.

Hozzávalók: 


15 dkg teljes kiőrlésű liszt

15 dkg tönköly liszt

3 dl kefír

1 tk só

1 késhegynyi szódabikarbóna

1 marék tökmag

1 marék lenmag

 

Elkészítés:

A kétféle lisztet keverjük el a sóval és szódabikarbónával. Adjuk hozzá a kefirt és a durvára tört tökmagot, és dolgozzuk össze. Jól kilisztezett deszkára borítjuk a ragacsos tésztát, kicsit átgyúrjuk és 10 egyenlő részre osztjuk. Lisztes kézzel megformázzuk a zsemlénket. Mindegyik tetejét vágjuk be keresztbe és szórjuk meg pár szem egész tökmaggal, lenmaggal és egy kis liszttel. 195 C-os előmelegített sütőbe 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

teljes-kiorlesu-tonkoly-zsemle-fel-ora-alatt-recept-foto.jpg

Fokhagymás-zsályás pirított gomba

Ma egy köret tippel készültem Nektek. Ha unod már a hagyományos rizs, krumpli köreteket, akkor ne habozz, gomba aprításra fel, és már készülhet is a vacsora mellé ez a finom köret különlegesség.

Hozzávalók:


0,50 kg gomba

1 evőkanál olaj

1/4 csésze vaj

2 gerezd fokhagyma apróra vágva

1 teáskanál zsálya

1 evőkanál citromlé

 

Elkészítés:

A megmosott gombákat egy tárban olajban megforgatjuk, ízesítsük sóval és frissen őrölt borssal, majd 200 fokos, előmelegített sütőben süssük őket barnára. Ha a gombák készen vannak, egy serpenyőben aranybarna hevítsünk vajat és adjuk hozzá a citromlevet, a fokhagymát és a zsályát. Forraljuk össze, aztán dobjuk bele a sült gombákat is, és forgassuk meg benne.

fokhagymas_zsalyas_gomba.jpg

Sajtkrémes, mini répatortácskák

A család részére, Húsvéti süteménynek, tökéletes választás a mini répatortácskák. Készítsük a gyerekekkel el, és legyen móka és kacagás a desszert sütés. Aki attól fél, hogy érződni fog a répa íze, annak garantálom, hogy nem fog. Bátran, próbáljátok ki.

Hozzávalók:


1 nagyobb sárgarépa reszelve2 tojás

1,25 dl olaj

1 narancs reszelt héja

1 banán

12 dkg finomítatlan nádcukor

1/2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál őrölt fahéj

1 csipet só

25 dkg liszt

5 dkg durvára vágott dió

2 dkg vaj, a forma kikenéséhez

Tejére:

5 dkg natúr krémsajt

8 dkg porcukor

1 evőkanál tej

Dió

 

Elkészítés:

A tojást a cukorral kihabosítjuk, és fokozatosan hozzáadagoljuk az olajat. A banánt villával szétnyomkodjuk, a répával, a narancshéjjal együtt a masszához adjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a dióval és a fűszerekkel. Alaposan összedolgozzuk az egészet, majd a kivajazott formákat 3/4-éig töltjük. 175 fokon 30 perc alatt, aranybarnára sütjük. Elkészítjük a mázat. A krémsajtot a porcukorral kikeverjük. Ha szükséges, kevés tejjel hígítjuk a kívánt állag eléréséig. A kihűlt tortácskákat bevonjuk a krémmel, és dióval díszítjük.

repatorta-1_d3a78ad1ee12a42989c5ad5c7b09288b.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil