Gyors, teljes kiőrlésű tönköly zsemle

Roppant egészséges, könnyedén, fél óra alatt elkészíthető, Isteni ropogós házi zsemlék. Bármilyen maggal megszórható és elkészíthető. Én legközelebb, sajttal szórom meg.

Hozzávalók: 


15 dkg teljes kiőrlésű liszt

15 dkg tönköly liszt

3 dl kefír

1 tk só

1 késhegynyi szódabikarbóna

1 marék tökmag

1 marék lenmag

 

Elkészítés:

A kétféle lisztet keverjük el a sóval és szódabikarbónával. Adjuk hozzá a kefirt és a durvára tört tökmagot, és dolgozzuk össze. Jól kilisztezett deszkára borítjuk a ragacsos tésztát, kicsit átgyúrjuk és 10 egyenlő részre osztjuk. Lisztes kézzel megformázzuk a zsemlénket. Mindegyik tetejét vágjuk be keresztbe és szórjuk meg pár szem egész tökmaggal, lenmaggal és egy kis liszttel. 195 C-os előmelegített sütőbe 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

teljes-kiorlesu-tonkoly-zsemle-fel-ora-alatt-recept-foto.jpg