Gyors, teljes kiőrlésű tönköly zsemle
Roppant egészséges, könnyedén, fél óra alatt elkészíthető, Isteni ropogós házi zsemlék. Bármilyen maggal megszórható és elkészíthető. Én legközelebb, sajttal szórom meg.
Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg tönköly liszt
3 dl kefír
1 tk só
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 marék tökmag
1 marék lenmag
Elkészítés:
A kétféle lisztet keverjük el a sóval és szódabikarbónával. Adjuk hozzá a kefirt és a durvára tört tökmagot, és dolgozzuk össze. Jól kilisztezett deszkára borítjuk a ragacsos tésztát, kicsit átgyúrjuk és 10 egyenlő részre osztjuk. Lisztes kézzel megformázzuk a zsemlénket. Mindegyik tetejét vágjuk be keresztbe és szórjuk meg pár szem egész tökmaggal, lenmaggal és egy kis liszttel. 195 C-os előmelegített sütőbe 30 perc alatt aranybarnára sütjük.