Szezámmagos sós perec

Amikor perecet készítek itthon a családnak, vagy épp a vacsoravendégeinknek sörkorcsolyaként, mindig elmerengek a régi szép gyermek időkön, milyen jó is volt az akkori gondtalan időkben. Vettük az óriás sós perecet a boltban, és ettük reggelire az iskolában. Ez a recept szerinti perec is nagyon finom, csak annyiban különbözik, hogy sokkalta kisebb és mutatósabb. A gyerekeknek igazi program, élmény elkészíteni, ezt a szezámmagos finomságot. Készítsétek el Ti is, és töltődjetek fel a régi szép emlékekkel.

 

Hozzávalók:

 

40 dkg liszt

1 teáskanál cukor

2 dkg élesztő

2,2 dl szódavíz

2 db tojás

10 dkg vaj

5 dkg szezámmag

 

Elkészítés:

Keverjük össze a 2 evőkanál lisztet a cukorral és az elmorzsolt élesztővel. Adjunk hozzá egy kevés langyos szódavizet, és meleg helyen futtassuk fel. Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét tegyük félre, a sárgáját adjuk hozzá a felfuttatott élesztőhöz. Szitáljuk hozzá a megmaradt lisztet és a csipet sót. Kis adagokban keverjük hozzá a megmaradt langyos szódát. Végül dolgozzuk össze az olvasztott vajjal. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd meleg helyen kelesszük 45 percig. A megkelt tésztát 4 részre szedjük. Mindből formázzunk vékony rudacskát, majd pereceket formázunk. Rendezzük tepsibe, majd kenjük meg a felvert tojásfehérjével. A végén, szórjuk meg szezámmaggal. Pihentettessük további 20 percig, majd 175 fokon előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre.

crop_201604081909_perec.jpg