Falatom

2019.máj.13.
Írta: Falatom Szólj hozzá!

Bazsalikomos sült paradicsom, mozzarellával és parmezannal

Itt a jó idő, a grill és nyárs szezon. Készítheted időjárástól függően serpenyőben, grillen, sütőben. Fantasztikusan lédús és könnyed mediterrán ízvilág. Gyorsan elkészül, és ráadásul nincs is sok dolgod vele.

Hozzávalók:

4 db paradicsom

4-5 levél friss bazsalikom

250 g mozzarella

100 g parmezán

1 gerezd apróra vágott fokhagyma

Olíva olaj

 

Elkészítés:

A paradicsomot mosd meg, majd itasd le róla a nedvességet egy papírtörlővel. Ha koktélparadicsomot használsz, vágd ketté. Ha nagyobb, karikázd vagy szeleteld fel. Az olívaolajat keverd össze sóval, borssal, zúzott fokhagymával, bazsalikommal. Rendezd a paradicsomokat sütőpapírral bélelt tepsibe, és locsold meg a fűszeres olívaolajjal. Dugd előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 15-20 perc alatt. Félidőben rakd rá a sajtokat. Serpenyőben készítve csökken a sütési idő. Ha elől van a grillsütő, akár azt is bevetheted. Akkor jó, ha a paradicsom széle ropogós és a sajt szép pirult rajta. Friss bazsalikom levéllel megszórva tálald.

baked-tomatoes-mozzarella-parmesan-5-of-6.jpg

Tejmentes bountys chiapuding

Igazán egészséges és krémes, kókuszos pohár desszert. A chiamag nagyon sok oldalú. Iktassuk be minél többször az étrendünkbe. Ugyan is erősíti a csontozatot és a fogakat, segít túlsúly esetén, védi a szívet, csökkenti a magas vérnyomást és nagyszerű növényi Omega 3 forrás.



Hozzávalók:  


Kakaós pudinghoz:

2 dl Cocomas kókusztejszín

2 dl víz

5 dkg chiamag

1-2 evőkanál cukor

1 evőkanál vaníliás cukor

1 evőkanál holland kakaópor

Kókuszos pudinghoz:

2 dl Cocomas kókusztejszín

2 dl víz

5 dkg chiamag

1-2 evőkanál cukor

1 evőkanál vaníliás cukor

2 evőkanál kókuszreszelék

Díszítéshez:

Holland kakaópor

Kókuszreszelék

 

Elkészítés:

A kakaós puding hozzávalóit botmixerrel egyneműsítjük, és ugyanígy járunk el a kókuszossal is. Külön-külön edényben, lefedve mindkettőt 1 éjszakára hűtőbe tesszük. Pihentetjük.

Másnap poharakba rétegezzük, és kakaóporral és kókuszreszelékkel díszítjük.

bounty_chiapuding_a4b7556fed72f738e606d667f3d53b6a.jpg

Gyömbéres répakrémleves, almaszeletekkel

Egy könnyű, krémleves mindig jól esik az embernek. Ráadásul, glutén és húsmentes is, így lisztérzékenyek és a vegetáriánusok egyik kedvenc receptje is lehet.  A tejszín krémessé, a gyömbér különlegessé teszi a levesünket. Aki pedig hiányolja belőle a húst, egy kis pirított baconnal kiegészítheti.



Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

diónyi gyömbér

2 szál sárgarépa

2 evőkanál vaj

1,5 l zöldségleves lé

4 evőkanál tejszín

2 alma

 

Elkészítés:

A megtisztított hagymát, felaprítjuk. A gyömbért is meghámozzuk, lereszeljük. A sárgarépát megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk. Nagyobb edényben a vajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a hagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a répát, majd felöntjük a levessel, és felforraljuk. Lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A levesbe keverjük a tejszínt, botmixerrel péppé zúzzuk, majd sóval, borssal ízesítjük. Szeletelt almával tálaljuk.

gyomberes-almas-repaleves_n-201510170624.jpg

Szezámmagos-baconos spárga grissini

Ez a recept nem igényel bonyolult konyhai műveleteket. Gyorsan elkészül. Nagyon sok oldalú finomság. Szuper ebéd, vacsora vagy sörkorcsolya. Köretnek illetve, mártogatós vendégváró, falatkáknak is szenzációs.

 

Hozzávalók:

 
Mélyhűtött/előhűtött vajastészta

1 csomag zsenge spárga

1 tojás

5 dkg szezámmag

10 dkg trappista sajt

15 dkg szeletelt bacon

 

Elkészítés:

A zöld spárgákat megmossuk, megtisztítjuk, végeit letördeljük, ott ahol maguktól elpattantak. A mirelit vajastésztát vékonyra nyújtjuk és megkenjük felvert tojással. Reszelünk rá sajtot, megszórjuk frissen őrölt borssal. Majd felvágjuk ujjnyi széles csíkokra, rátesszük a szelet baconokat és ferdén indítva, a széleket picit összenyomva, a spárgák köré tekerjük. Kívülről megkenjük és szezámmaggal, az egyik felét, sajttal pedig a másik felét szórjuk meg. 185 fokos sütőben kb. 20 perc alatt, ropogós aranysárga sütjük.

spargas.JPG

Zöldfűszeres túrós csiga

Ha frissensült, otthon készült, egészséges reggelit szeretnél küldeni a gyerekkel az iskolába, óvodába vagy saját, illetve párod részére és nem a pékségben vásárolnál be, akkor ezt a receptet Neked találták ki. Előző este elkészítheted, egy éjszakán át pihen ennek a sós finomságnak a tésztája a hűtőben, reggel csak kiveszed, és kb. 30 perc alatt el is készülnek a finomabbnál, finomabb ropogós csigák.

Hozzávalók:

20 dkg liszt

20 dkg vaj

20 dkg túró

2 kk. só

1 tojás

1 csokor petrezselyem

1 csokor snidling

10 dkg reszelt sajt

 

Elkészítés:

A hideg vajat a liszttel elmorzsoltam, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrtam. Hajtogattam, majd téglalap alakúvá nyújtottam. Azután felhajtottam az alsó, majd rá a felső egyharmadát és ezt ismételtem kétszer. Egy éjszakára a hűtőbe tettem pihentetni. Másnap enyhén lisztezett asztalon, vékony téglalappá nyújtottam, megkentem olvasztott vajjal, megszórtam a felaprított zöldekkel, szorosan feltekertem és közel 1 cm szeletekre vágtam. Végül sajttal meghintettem a tetejét. 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt, szép barnára sütöttem.

fuszeres_csiga.JPG

süti beállítások módosítása
Mobil