Vegán köles körözött

Kezdjük a hetet egy energikus szendvicskrémmel, ami igazán feltölt minket. Ma a kölessel kísérleteztem, amiből egy Vegán körözöttet készítettem el Nektek. Őszintén, kicsit tartottam tőle, de kellemesen csalódtam. Mennyei lett. Mindenkinek ajánlom!
A köles alacsony kalória- és magas rost tartalmú, magnézium mellett mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz és nagy mennyiségű B-vitaminnal látja el szervezetünket. Egészséges koleszterinszintet biztosít és hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez. Lisztérzékenységgel küzdők számára is ideális, csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát.


Hozzávalók:

100 g köles
200 ml víz
50 g vöröshagyma
50 g újhagyma
1 tk. olívaolaj
2 ek. víz
1 mk. fűszerpaprika
1/2 mk. őrölt kömény
1 mk. só
csipet bors
1 tk. mustár
1 ek. almaecet
2 ek. lenmagolaj


Elkészítés:

A kölest megmossuk, majd feltesszük kétszeres mennyiségű vízbe főni.
Amikor forr, lefedjük, takarékra vesszük a tüzet, és 10 percig pároljuk. Majd ha elkészült, még lefedve 5 percet hagyjuk állni. A köles kissé kásás állagú lesz.
A vöröshagymát, újhagymát feldaraboljuk és az olívaolajon és két kanál vízen elkezdjük párolni.
Amikor a vöröshagyma láthatóan üveges megszórjuk a fűszerpaprikával, a köménnyel, és borssal.
A köles kétharmad részét összekeverjük a párolt hagymával, mustárral, és ecettel, majd krémesre turmixoljuk. 
A krémet összekeverjük a maradék párolt kölessel és újhagymával, valamint a lenmagolajjal. Kedvünk és ízlésünk szerint sózzuk. Üvegbe zárva 3-4 napig eláll a hűtőben.


vegan_koleskorozott.jpg