Hagyományos Korhelyleves, ahogy Nagyapám készítette

Korhelylevest szilveszterkor szokás készíteni, viszont egy kiadós vasárnapi ebédre is tökéletesen megfelel. Főként, ha egy jól sikerült szombat este után vagyunk.
Családi, baráti összejövetelekkor bográcsban ajánlatos elkészíteni. Friss ropogós kenyérrel, megunhatatlan.


Hozzávalók:


30 dkg sertéstarja (füstölt)

20 dkg füstölt szalonna (csemege)

25 dkg csípős kolbász

2 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

40 dkg savanyú káposzta

2 evőkanál finomliszt

2,5 dl tejföl

Bors

2 teáskanál őrölt fűszerkömény

2 tk. fűszerpaprika

3 db babérlevél

1 csokor kapor

1 db paradicsom

1 db paprika

1 db erős paprika



Elkészítés:


Enyhén sós vízben odarakjuk főni a tarját a babérral, s amíg puhul a hús, összevágjuk a hagymát, fokhagymát, kolbászt és a szalonnát.A káposztát szintén összevágjuk, de előtte átmossuk kevés hideg vízzel, ha esetleg túl intenzív lenne az íze.Ha a hús majdnem puha, elkészítjük a rántást: a szalonna kiolvadt zsírján vöröshagymát pirítunk a fokhagymával, majd a liszttel simára keverjük ki.Megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük a köménnyel. Az így elkészült sűrű rántást hozzácsorgatjuk a leveshez, amelybe beledobjuk a káposztát és a kolbászkarikákat és az egész paprikákat, paradicsomokat. Főzés végén azokat majd kivesszük egyben, csak az ízük kedvéért belefőzzük a levesbe.Kis lángon forraljuk a levest nagyjából 30 percig, majd hőkiegyenlítéssel a tejfölt hozzáadjuk. Belekeverjük a zsenge kaprot, és tálalhatjuk is.


korhelylevesjo.jpg