A különleges Marinált retek
A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető. Én ma ezt a édes-savanyú marinált retek receptet készítettem el, ami pikk-pakk kész van, és napokig eláll egy üvegben a hűtőben. Szendvicsre feltétként mennyei. Próbáljátok ki!
Hozzávalók:
3-4 csomó retek
1,5 dl fehérborecet
2,5 dl víz
1,5 dl cukor vagy
1 teáskanál só
Őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A retket megmossuk, megtisztítjuk és megszárítjuk, majd uborkareszelőn lereszeljük.
A többi hozzávalót lábasba öntjük, és felforraljuk. Akkor jó, ha a cukor elolvadt benne.
A retket belekeverjük, majd a tisztára mosott üvegekbe szedjük. A fokhagymát felűre tesszük vagy bármilyen tetszés szerinti fűszert. Lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Minimum egy napig állni hagyjuk. Felbontás után hűtőben tároljuk. Húsokhoz és sültekhez savanyúságként, szendvicshez lecsöpögtetve, zöldség helyett fogyasztható.
Hozzáadott fűszereket saját ízlésünknek megfelelően változtathatjuk. További zöldségekkel is kiegészíthetjük, mint pl: cukkini, sárgarépa, sörretek.