Pikáns Édesburgonya krémleves, liszt és tejmentesen
Hurrá, December! Kezdjük is hétvégét egy pikáns levessel. Ha szeretitek a sütőtök krémlevest, ezt az édesburgonyás receptet is feltétlen próbáljátok ki. Az elkészítésük hasonló, viszont most ezt a levest tejmentesen készítettem el, kókusztejszínnel így a tejérzékenyek és lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Hozzávalók:
3 db édesburgonya
1 kisebb fej vöröshagyma
kb. 8 dl zöldségalaplé
2-3 dl kókusztejszín
fél dl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 kk. reszelt gyömbér
1 kk. kurkuma
1-2 kk. barnacukor
ízlés szerint 1 ek. citrom lé
ízlés szerint szárított chili paprika
tökmagolaj
ízlés szerint só
Elkészítés:
A batátát alaposan megmossuk és félbevágjuk (héjastul), és megsütjük a sütőben. Apróra vágjuk a hagymát, és tökmagolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a fokhagymát és a fűszereket (nagyon kevés őrölt chilit és kurkumát), és amint illatozni kezd, hozzáadjuk a sütőből már kivett, pürésített megsült édesburgonyát. Majd felöntjük annyi főzőlével, amennyi épp ellepi, és kis lángon kb. 25 percig főzzük. Ha alaposan összeforraltuk, lehúzzuk a tűzről, előkapjuk a botmixert és alaposabban pürésítjük. Majd a végén kókusztejszínnel krémesítjük úgy, hogy a kókusztejszínnel együtt még visszatesszük a tűzre és hagyjuk még egyszer felforrni. Az utóízesítés során a só, a chili, a cukor és a citromlé egyaránt legyen kéznél, mert ezeket variálva érhetjük el a számunkra ideális ízharmóniát. Tálalásnál tökmagolajjal meglocsoljuk, és pirítóssal fogyasztjuk. Ha lisztérzékeny vagy, vagy van a családban lisztérzékeny, hagyd el a kenyeret, és készíts a sütőben édesburgonya chipset a leveshez.