Mézes-gyömbéres oldalas, harmónika burgonyával
A gyömbérnek sokféle jótékony hatása van, és húsok mellé is kiváló ízesítés szempontjából. Aki szereti a sós-édes ízeket, az feltétlen kóstolja meg, ezt a pácolt gyömbéres oldalas receptet. A harmónika burgonya, minden családban sikert arat, mert mutatós, ropogós, illatos köret, és a fűszervajtól igazán omlós. Főzésre fel!
Hozzávalók:
60 dkg oldalas
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek. Méz
2 ek. Fehérborecet
3 cm gyömbér
2 ek. Olívaolaj
só,őrölt fekete bors ízlés szerint
Harmónika burgonyához:
10 szem krumpli
2,5 dkg vaj
1/2 tk. rozmaring
1/2 tk. Kakukkfű
só, bors
Elkészítés:
A hagymákat megpucoljuk. A vöröshagymát vágjuk, kockára a fokhagymát lapítsuk el és vágjuk nagyobb darabokra. A gyömbért hámozzuk meg és vágjuk vékony karikára. Egy magas falú serpenyőbe (aminek van fedele) olívaolajon pirítsuk meg a hagymákat és a gyömbért. Öntsük rá a fehérborecetet és csurgassuk rá a mézet. Karamellizáljuk meg, majd helyezzük rá az oldalast. Szórjuk meg sóval, és borssal és öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt pároljuk kb. 1 órán át. Ezután fedő nélkül nagy láng felett forraljuk el a folyadékot róla. Süssük addig, amíg a mézes szafttól nem karamellizálódik meg az oldalas. Köretként fűszervajas harmónika krumplit készítsünk hozzá. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy alufóliával. A krumplit hámozzuk meg és vágjuk be jó mélyen és sűrűn, de vigyázzunk, ne szeljük véletlen ketté. A barázdák között is sózzuk és borsozzuk. A vajat olvasszuk fel, keverjük bele a fűszereket és csurgassuk bele a krumpliba. 50 perc alatt 190-200°C-os sütőbe süssük készre.