Svéd húsgolyó barnamártással
Készítsd el te is otthon, saját magad. A svéd húsgolyó önmagában is finom, és különleges. Azonban a barna mártástól lesz tökéletes.
Hozzávalók:
A gombóchoz:
50 dkg darált marhahús
5 dkg zsemlemorzsa
5 dkg vaj
2 dl habtejszín
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek mustár
1 tk só
1/2 tk szerecsendió
1 késhegynyi bors
A szószhoz:
8 dkg vaj
4 dl húsleves
2,5 dl tejszín
3 ek. liszt
só, ízlés szerint
metélőhagyma
Elkészítés:
A darált húst összekeverjük a zsemlemorzsával, az aprított vöröshagymával, és a zúzott fokhagymával, a habtejszínnel és a tojással, majd mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és összedolgozzuk. A masszából nedves kézzel húsgolyókat formázunk. A vajat felolvasztjuk, és felforrósítjuk és belerakjuk a húsgombócokat, és többször átforgatva körbepirítjuk, amíg szép arany barnák nem lesznek. A mártáshoz a vajat felolvasztjuk, és folyamatos kevergetve hozzáadjuk a lisztet. Amikor pirul, felöntjük a húsleves alaplével, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd gyenge tűzön öt percig főzzük. Amikor kész, a pirított húsgombócokat beleforgatjuk, tálaláskor petrezselyemmel és friss metélőhagymával megszórjuk.