Mákos-meggyes kelt galuska

Rég készítettem már kelt tésztás desszertet. Most az aranygaluskát fogom kicsit másképp elkészíteni. A meggy, mákkal nagyon jó párosítás, mint ez már az évek alatt kiderült, de sosem gondoltam volna, hogy aranygaluskát lehet nem diósan is elkészíteni, és hogy ennyire finom lesz. Igaz, még nincs itt a szezonja, de majd ha tehetjük, friss lédús meggyből készítsük. Addig pedig teszteljük le ezt a receptet, az éléskamránkba eltett befőttmeggyből.


Hozzávalók:

A tésztához:

70 dkg liszt

8 dkg cukor

1 csomag szárított élesztő

10 dkg puha vaj

1 csipet só

2,5 dl langyos tej

4 tojás

A mákos töltelékhez:

15 dkg darált mák

12 dkg porcukor

5 dkg olvasztott vaj

 30-40 dkg meggy

 

A vaníliaöntethez:

1 csomag vaníliás pudingpor

1 liter tej

10 dkg cukor

 

Elkészítés:

A lisztet kimérjük egy nagyobb műanyag edénybe, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a szárított élesztőt. A tojásokat is nagyjából beledolgozzuk a tésztába, majd jöhet a langyos tej és a félig megolvasztott vaj. Ezeket is hozzákeverjük, majd kézzel összegyúrjuk a tésztát. Picit ragacsos lesz, de nem kell aggódni, pont ilyennek kell lennie. Ezután megszórjuk a tészta tetejét liszttel, és letakarjuk egy konyharuhával. Hagyjuk meleg helyen 50 percig, úgy a kétszeresére kelni. Eközben összekeverjük a mákot a porcukorral. Ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 180-200 fokra. A tésztát alaposan meglisztezett felületre öntjük, félbehajtjuk, majd kinyújtjuk két centi vastagságúra. Elég kézzel széthúzni, nagyon szépen lehet vele dolgozni. A tetejét is lisztezzük közben. Vajazzunk ki alaposan egy nagyobb 26 centis pite-vagy tortaformát, vagy közepes méretű jénait. Szaggassunk ki a tésztából kb. 6-7 cm átmérőjű köröket. Lágy, finom tészta, úgyhogy a poharat, illetve a szaggatót (ki mit használ) folyamatosan mártsuk meg lisztben. A szaggatás után mindjárt kenjük meg őket az olvadt vajjal, és mártsuk őket a darált cukros mákba, majd tegyük őket a tepsibe. Én a deszkára szoktam egy kis kupac lisztet tenni, úgy a legkényelmesebb a szaggatót lisztezni. Ezután a kimagozott meggy kétharmadát szórjuk rá a galuskákra, majd az egészet alaposan hintsük meg három-négy evőkanál mákos keverékkel. Újabb sor vajas-mákos galuska következik, majd a maradék meggy, végül a megmaradt mákos keverék. Ha maradt vaj, akkor azt is locsoljátok rá! Süssük aranyszínűre 180 fokon 50-60 perc alatt. Végezzünk tűpróbát! Míg sül, addig készítsük el a vaníliaöntetet.

makos_meggyes_kelt.jpg