Könnyű meggyes bukta
Pihe puha meggyes bukta. Nagyon szeretem, ezt a kelt tészta receptet, mert könnyedén elkészíthető. Ha pedig bejön a hazai friss gyümölcs szezon, bármilyen gyümölccsel elkészíthető, addig is a bespájzolt mamaféle befőttjéből készítem.
Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg olvasztott margarin
2,5 dkg friss élesztő
10 dkg cukor
1,25 dl langyos tej
40 dkg süteményliszt vagy sima liszt
2 db tojás
fél kk. só
A töltelékhez:
40 dkg befőtt / fagyasztott meggy
5 ek. Porcukor
fél kk. őrölt fahéj
3 ek. víz
1 púpozott ek. Étkezési keményítő
1 reszelt citrom héja
Elkészítés:
Az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral, felfuttatjuk a langyos tejben. A lisztet, sót, cukrot, tojásokat, olvasztott margarint tálba tesszük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kézzel összeállítjuk. Alaposan átgyúrjuk, majd letakarva, 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, a porcukorral és fahéjjal együtt lábosba tesszük. Kicsit állni hagyjuk, majd ha már levet eresztett, felforraljuk, de nem főzzük. Hozzáadjuk a vízzel kikevert étkezési keményítőt, gyorsan elkeverjük, így besűrítjük vele a tölteléket. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán, téglalappá nyújtjuk, majd 20 részre vágjuk. A tésztanégyzetek közepén elosztjuk a tölteléket, majd egyenként kis buktákat formálunk. A tészták sarkait összefogjuk, majd a széleket összedolgozzuk (ez a rész kerül majd alulra). Egyenként körbe kenjük őket olvasztott margarinnal, majd a tepsibe sorakoztatjuk a buktákat. A tetejüket is lekenjük margarinnal. Előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Még langyosan meghintjük porcukorral, majd tálaljuk.