Roppanós, balzsamos kelbimbó

Ízletes, alternatív vegetáriánus karácsonyi köret. Sült és rántott halhoz, csirke mellé tálalva különleges ízharmóniában lehet részetek. A kelbimbónak, a rákellenes hatáson kívül figyelemreméltó jótékony hatása van még a csontokra is. A kevés K-vitamin-bevitel összefüggésbe hozható a csonttörések nagyobb kockázatával. A kelbimbó pedig nagyon gazdag K-vitamin-forrás, így segíti elő a csontok egészségét. Ráadásul egy adag 37 milligrammnyi kalciumtartalmával is hozzájárul az erős csontozat kialakulásához. Tegyünk egészséges ételeket, az ünnepi asztalra is.

 

Hozzávalók:

 

60 dkg kelbimbó

5 szál sárgarépa

5 dkg aszalt áfonya

1 csokor petrezselyemzöld

2 ek. olívaolaj

1 ek. frissen kifacsart narancslé

2 ek. világos balzsamecet

2 gerezd fokhagyma

Szárított bazsalikom

Ízlés szerint só, bors

 

Elkészítés:

A kelbimbót alaposan mossuk meg, a külső leveleket távolítsuk el, vágjunk valamennyit félbe. Az apróbb szemek egészben is maradhatnak. A sárgarépát zöldségpucolóval tisztítsuk meg, karikázzuk fel. Az áfonyát 10 percre áztassuk vízbe. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tepsit vékonyan olajozzuk ki. Készítünk öntetet, amelyhez az olívaolajat keverjük el a narancslével, a balzsamecettel, a fűszerekkel és a lepréselt fokhagymával. Helyezzük a zöldségeket a tepsire, egyenletesen locsoljuk meg az öntettel. Tegyük a sütőbe és 20-25 perc alatt süssük készre.  Díszítsük az aszalt áfonyával és aprított petrezselyemzölddel, majd tálaljuk.

2.jpg