Kókusztej házilag

Ugyan ezzel az eljárással, készítettünk mandulatejet, zabtejet, de a kókusztej mind közül a legfinomabb. Nagyon egészséges, tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, jó zsírral és enzimekkel. Sokkal finomabb és olcsóbb, mint a bolti kókusztej, és még tartósítószer mentes is.

 

Hozzávalók:  1 liter kókusztejhez


100 g kókuszreszelék

1 liter tisztított víz

1 csipet só

méz

Elkészítés:

A kókuszreszeléket beáztatjuk 2 dl forró vízbe, minimum fél órára, de több időre is lehet. Ezután a beáztatott kókuszreszeléket az áztatólével együtt egy turmixgépbe tesszük és nagy fordulaton turmixoljuk. Minél nagyobb teljesítményű turmixgépünk van, annál zsírosabb állagú tejet tudunk készíteni, mert a gép kicsapja a kókuszzsírt a kókuszreszelékből. 5 percig forgatjuk a gépben, majd felöntjük a maradék vízzel, egy csipet sóval és ízlés szerint mézzel ízesítjük. Ezen a ponton még rövid ideig turmixoljuk, hogy alaposan elkeveredjen a méz is. Ezután egy pamut ruhán átszűrjük, jól kinyomkodjuk a maradék kókuszreszeléket és készen is van a kókusztej. Azonnal fogyaszthatjuk, hűtőben 2-3 napig eláll.

kokusztej-hazilag.jpg