Kókusztej házilag
Ugyan ezzel az eljárással, készítettünk mandulatejet, zabtejet, de a kókusztej mind közül a legfinomabb. Nagyon egészséges, tele van ásványi anyagokkal és vitaminokkal, jó zsírral és enzimekkel. Sokkal finomabb és olcsóbb, mint a bolti kókusztej, és még tartósítószer mentes is.
Hozzávalók: 1 liter kókusztejhez
100 g kókuszreszelék
1 liter tisztított víz
1 csipet só
méz
Elkészítés:
A kókuszreszeléket beáztatjuk 2 dl forró vízbe, minimum fél órára, de több időre is lehet. Ezután a beáztatott kókuszreszeléket az áztatólével együtt egy turmixgépbe tesszük és nagy fordulaton turmixoljuk. Minél nagyobb teljesítményű turmixgépünk van, annál zsírosabb állagú tejet tudunk készíteni, mert a gép kicsapja a kókuszzsírt a kókuszreszelékből. 5 percig forgatjuk a gépben, majd felöntjük a maradék vízzel, egy csipet sóval és ízlés szerint mézzel ízesítjük. Ezen a ponton még rövid ideig turmixoljuk, hogy alaposan elkeveredjen a méz is. Ezután egy pamut ruhán átszűrjük, jól kinyomkodjuk a maradék kókuszreszeléket és készen is van a kókusztej. Azonnal fogyaszthatjuk, hűtőben 2-3 napig eláll.