Quiche Lorraine
Ezt a fogás készíthetjük akár reggelire is, hidegen, illetve ebédre vagy vacsorára melegen is tálalhatjuk. Így is úgy is nagyon finom. A franciák imádják a sós lepényeket, és meg is értem őket. Ropogós tészta, könnyed belső, és sokféleképpen elkészíthető. Fontos, hogy kézzel gyúrjuk mindig át a tésztánkat, mert kell a kezünk melegsége és, hogy még finomabb legyen az ételünk. Tartsuk be az apró kis francia szabályokat, és varázsoljunk egy isteni pitét az asztalra.
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg puha vaj
1 evőkanál zsír
25 dkg fehér finomliszt
1 csapott teáskanál só
1 tojás
A töltelékhez:
25 dkg császárszalonna
1,5 dl tejszín
15 dkg reszelt sajt
3 tojás
1 fej vöröshagyma
1 csapott teáskanál só
őrölt fekete bors
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk géppel vagy kézzel, majd 20 percre a fagyasztóba tesszük. Ha géppel gyúrjuk a tésztát, akkor is gyúrjuk át picit kézzel. Ha nagyon ragad, akkor pici lisztet adjatok hozzá, ha száraz egy-két evőkanál tejet. Ha letelt a 20 perc, akkor kinyújtjuk lisztezett felületen a piteforma méretére, a peremet is belekalkulálva, majd feltekerjük a tésztát a nyújtófára és szépen áttesszük a vajjal kikent piteformába, amibe szépen belesimítjuk, beleigazgatjuk. Megszurkáljuk villával, majd 190 fokon, alul-felül sütés programon, körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a széle már kezd barnulni. Közben elkészítjük a tölteléket. A szalonnát az apróra vágott hagymával megpirítjuk, majd félretesszük. A tejszínhez hozzákeverjük a felvert tojásokat, és a reszelt sajt felét, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A hagymás szalonna felét beleszórjuk a tésztakosarunkba, felöntjük a tejszínes tojással, majd a szalonna másik felét a tetejére szórjuk. Ezután 200 fokon, alul-felül sütés programon, nagyjából húsz perc alatt aranybarnára sütjük, langyosan illetve hidegen is tálalhatjuk.