Vörösboros marhapörkölt, rozmaringos túrógombóccal

Kedves férfi társaink, ezt a verhetetlen pörköltet, a ti figyelmetekbe ajánlom. A vörösboros marhapörkölt önmagában is mennyei, magyaros étel, de ezzel az isteni rozmaringos túrógombóc körettel, mindent visz. Hölgyeim, ezzel a recepttel biztos az ujjatok köré csavarjátok a kiszemelt férfit, mert ahogy a mondás is tartja.."Egy férfit legjobban a hasán keresztül lehet megfogni"

 

Hozzávalók:

 

Pörkölthöz:

70 dkg marhalábszár

2 közepes fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

50 g piros arany

2 tk édes-nemes pirospaprika

1/2 tk csípős pirospaprika

2 dl száraz vörösbor

2,5 dl víz

Csipet só, őrölt kömény

 

Rozmaringos túrógombóchoz:

50 dkg házi túró

15 dkg búzadara

Friss rozmaring

2 tojás

2 nagy csipet só, bors

 

Elkészítés:

A túrót szitán áttörjük, majd a búzadarát a tojással, sóval és borssal, rozmaringgal összegyúrjuk. Egy órát pihentetjük, hűtőben. A megtisztított vöröshagymát, fokhagymát egészen apróra felaprítjuk. A marhalábszárat megtisztítjuk, a zsíros, inasabb részeket eltávolítjuk és kis kockára vágjuk. Egy lábasban olívaolajat hevítünk, kb. 4 evőkanálnyit és addig pirítjuk benne a hagymát, fokhagymát amíg kezd megbarnulni. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst és azt is elkezdjük pirítani, óvatosan, hogy ne nagyon kapjon le az alja a lábasban. Közben a húst enyhén megsózzuk. Ha elkezd levet ereszteni, hozzáadjuk a piros aranyat és a pirospaprikát, majd felöntjük kb. 4,5 dl (fele víz, fele vörösbor) folyadékkal, úgy, hogy a folyadék ellepje a húst.10 percig főzzük közepes lángon a lábasban fedő nélkül, majd lezárjuk a kuktát és további 20-25 percig főzzük benne a pörköltet. Ennyi idő alatt kellően be kell sűrűsödnie, de ha esetleg mégsem, fedő nélkül nagy lángon rotyogtathatjuk még egy kis ideig, hogy a víz elfőjön belőle. A túrógombócokat nedves kézzel megformázzuk, nagyobb, vagy kisebb gombócokra, ízlés szerint. Lobogó sós vízbe dobjuk őket és kb. 15 percig főzzük. Miután feljöttek a gombócok a víz tetejére, onnét számítva még 10 percet főzzük őket. Szűrős kanállal kiszedjük, és köretként tálaljuk.

vorosboros_sertesporkolt_rozmaringos_turogomboccal_02.jpg