Matchás tökmagkeksz

A zöld színt és a különleges ízvilágot a tökmag kölcsönzi ennek a finomságnak. Az Éden Prémium Tökmagliszt felhasználásával is remek sütemények készülhetnek, többek között például ez a Matchás Tökmagkeksz. Mindenkinek ajánljuk, aki nyitott az újdonságokra, különlegességekre. A tökmagliszt magas rost- és fehérjetartalma, alacsony a zsír- és szénhidráttartalma miatt jó alternatíva azok számára is, akik érzékenyek a diófélékre, és emiatt nem ehetnek mandula- és a gesztenyelisztből készült ételeket. Ahogy a tökmag, úgy a tökmagliszt is jó E-vitamin forrás.

Hozzávalók:

fél csésze (125 ml) zabpehelyliszt
fél csésze (125 ml) tökmagliszt
negyed teáskanál sütőpor
2 teáskanál matcha (zöldtea) por
6 evőkanál kókuszolaj (szobahőmérsékletű)
negyed csésze (62,5 ml) eritrit (porcukorrá őrölve)
vaníliapor
csipet só
opcionális: 1-2 evőkanál eritrit, díszítéshez

b-matchas_tokmagkeksz_fooldal_jpg.png

Elkészítés:

Keverjük össze egy tálban a zab-és tökmaglisztet, sütőport, matcha port és a sót. Tegyük félre.

Gépi habverővel közepes sebességen keverjük habosra a lágy kókuszolajat, majd keverjük tovább, fokozatosan adagolva hozzá a porrá őrölt eritritet, amíg teljesen elvegyülve elér egy könnyű állagot.

Vegyük le a sebességet és lassan, kis adagokban adjuk hozzá a szárazanyagot, közben kaparjuk bele a keverőtál szélére tapadt tésztát is. Ha túl lágynak találjuk az így kapott tésztát, keverhetünk még bele zablisztet.

Tegyük a tésztát 10 perce hűtőbe, közben melegítsük elő a sütőt 150-160 fokra. A hűtőből kivéve nyújtsuk ki a tésztánkat kb 2-3 mm vastagra 2 sütőpapír között. Szaggassunk ki belőle formákat és tegyük tepsire őket. (Az eredeti recept szerint előbb nyújtsuk ki a tésztát, majd így tegyük hűtőbe 10 percre, így is csinálhatjuk)

Megszórhatjuk a kekszeket eritrittel vagy meg is forgathatjuk benne, ha szeretnénk.
Süssük a kekszeket 12-13 percig. Vegyük ki őket, amint kezd a szélük barnulni. Nem baj, ha ekkor még kissé lágynak találjuk őket, kihűlés után szilárdabbak és ropogósabbak lesznek.

További recepteket itt olvashatsz.