Krémes, puha desszert levendulával
Rengetegszer készítettem már ezt a sütit, mindig nagy sikere volt. Az alap tészta nagyon jó variálható, hiszen lehet mézeskalács fűszert tenni bele a levendula helyett, vagy lekvárt a puding kiváltására. Tehetünk bele mazsolát, apróra vágott diót, kinek mi a kedves. Nálunk az egyik kedvenc a pudingra szeletelt banános változat.
Hozzávalók:
1,8 dl tej
7 g levendula – lehet szárított is
8 dkg vaj
20 dkg cukor vagy eritrit/xilit
2 tojás
25 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
csipet só
Krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
A levendulát a tejben felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Közben kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a cukrot és jól összekeverjük. Ebbe tesszük a tejet (amit átszűrtünk, így levendula már nincs benne, csupán a színe lett szépségesen lilás), az olvasztott vajat, a tojásokat és a csipet sót. Csomómentesre keverjük, kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük a tészta háromnegyedét és 165 fokra előmelegített sütőben halvány sárgára sütjük.
Amíg sül elkészítjük a pudingot. Mivel a vaníliához nagyon jól megy a levendula, így ebbe is tehetünk néhány virágot, hogy még dominánsabb legyen az íze.
Amikor a süti a teteje állja az érintést kivesszük és ráöntjük a megfőzött pudingot. Rákanalazzuk a maradék tésztát, elegyengetjük és visszatoljuk a sütőbe. Aranyszínűre sütjük, porcukorral megszórva tálaljuk.
Ebből a tésztából készíthetünk tortát is (levendula nélkül), hiszen remek állaga lesz.
További receptek itt.