Céklavörös leves - a borscs
Bevallom őszintén, ezelőtt sosem ettem még ilyet. Nem is nagyon tudtam elképzelni, hogy céklából a savanyúságon kívül készülhet más. De be kell vallanom, hogy ha valaki unja a szokásos hús, burgonya és egyéb "átlagos"leveseket, nyugodtan kipróbálhatja. Fincsi lesz.
Hozzávalók:
- 4 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg cékla
- fél zeller
- 3 paradicsom
- 1 csipet cukor
- só
- 1,5 l húsalaplé
- 40 dkg burgonya
- 40 dkg káposzta
- 50 dkg főtt marhahús
- 2 ek. fehérborecet
- 2 dl tejföl
A vajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott céklát, az apróra vágott zellert, a hámozott, kimagozott paradicsom felét, a cukrot és a sót. Öntsük fel 2 dl húslevessel és fél órán át főzzük.
Eközben a felszeletelt burgonyát és a legyalult káposztát a maradék alaplében főzzük puhára. Ebbe tegyük a maradék paradicsomot, a felkockázott húst, valamint a céklás keveréket. Forraljuk össze 10 percen át. Ecettel, sóval ízesítsük. Tálaláskor a tányérokba tejfölt kanalazhatunk.
További recepteket itt olvashatsz.