Datolyás sütemény karamellben

Imádom a karamellát. Szerintem szinte mindenhez illik, és mindent finomabbá tesz. Ehhez az egyszerű süteményhez is tökéletesen passzol, kiegészítik egymást.

Hozzávalók:

- 20 dkg datolya

- 1 dl forró víz

- 10 dkg vaj

- 20 dkg cukor

- 2 tojás

- 18 dkg liszt

- 1 1/2 kiskanál sütőpor

- 0,6 dl tej

Az öntethez:

- 20 dkg vaj

- 2,5 dl tejszín

- 30 dkg barna cukor

Az apróra vágott datolyát keverjük össze a forró vízzel és várjuk meg amíg felszívja.

A vajat és a cukrot keverjük el, majd adjuk hozzá a tojásokat és dolgozzuk össze. Mehet bele a a liszt, a sütőpor, a datolyát és a tej, és az egészet keverjük krémesre.

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20 cm átmérőjű sütőformát, kanalazzuk bele a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.

Az öntethez hevítsük a hozzávalókat alacsony lángon addig, míg a cukor fel nem olvad. Ezután emeljünk a lángon és forraljuk sűrűre.

datolyas_suti.jpg

Tálaláskor locsoljuk meg karamellszósszal a süteményt bőven.

További recepteket itt olvashatsz.