Datolyás sütemény karamellben
Imádom a karamellát. Szerintem szinte mindenhez illik, és mindent finomabbá tesz. Ehhez az egyszerű süteményhez is tökéletesen passzol, kiegészítik egymást.
Hozzávalók:
- 20 dkg datolya
- 1 dl forró víz
- 10 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 2 tojás
- 18 dkg liszt
- 1 1/2 kiskanál sütőpor
- 0,6 dl tej
Az öntethez:
- 20 dkg vaj
- 2,5 dl tejszín
- 30 dkg barna cukor
Az apróra vágott datolyát keverjük össze a forró vízzel és várjuk meg amíg felszívja.
A vajat és a cukrot keverjük el, majd adjuk hozzá a tojásokat és dolgozzuk össze. Mehet bele a a liszt, a sütőpor, a datolyát és a tej, és az egészet keverjük krémesre.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20 cm átmérőjű sütőformát, kanalazzuk bele a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.
Az öntethez hevítsük a hozzávalókat alacsony lángon addig, míg a cukor fel nem olvad. Ezután emeljünk a lángon és forraljuk sűrűre.
Tálaláskor locsoljuk meg karamellszósszal a süteményt bőven.
További recepteket itt olvashatsz.