Rakott paradicsom
A nyár szezonális zöldsége. Ínycsiklandozó, sajtos, ropogós rakott paradicsom. Egy könnyű, ízletes étel, megfelelő indítása lehet a hétnek a vasárnapi telt ebéd után.
Hozzávalók:
80 dkg paradicsom
7,5 dkg reszelt parmezán sajt
10 evőkanál olívaolaj
olívabogyó
7,5 dkg zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
2 fej lila hagyma
fél csokor bazsalikom vagy kakukkfű
bors, só
vaj
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paradicsomokat vékony szeletekre vágjuk és egy kivajazott sütésálló tálba rakjuk, úgy hogy félig fedjék egymást, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A megtisztított lilahagymát vékony karikákra, a fokhagymát kockákra vágjuk és a paradicsomra szórjuk. A fűszernövények leveleit óvatosan összeaprítjuk és a zsemlemorzsával, sajttal és olajjal krémesre keverjük. (Ha valakinek nincs friss fűszernövénye, a szárított is jó lehet, de a frisstől sokkal intenzívebb lehet.) Ezt a masszát a paradicsomokra kenjük, majd olívabogyókat is bátran lehet rászórni, ízlés szerint, ki mennyire szereti, majd a sütőben 30 percig sütjük, addig míg a zsemlemorzsa-sajt keverék barnára pirul. Fogyasztható magában, kenyér mellé, vagy köretnek is kitűnő választás.
További receptek itt.