Rakott paradicsom

A nyár szezonális zöldsége. Ínycsiklandozó, sajtos, ropogós rakott paradicsom. Egy könnyű, ízletes étel, megfelelő indítása lehet a hétnek a vasárnapi telt ebéd után.

Hozzávalók:

80 dkg paradicsom

7,5 dkg reszelt parmezán sajt

10 evőkanál olívaolaj

olívabogyó

7,5 dkg zsemlemorzsa

1 csokor petrezselyem

2 gerezd fokhagyma

2 fej lila hagyma

fél csokor bazsalikom vagy kakukkfű

bors, só

vaj

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A paradicsomokat vékony szeletekre vágjuk és egy kivajazott sütésálló tálba rakjuk, úgy hogy félig fedjék egymást, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A megtisztított lilahagymát vékony karikákra, a fokhagymát kockákra vágjuk és a paradicsomra szórjuk. A fűszernövények leveleit óvatosan összeaprítjuk és a zsemlemorzsával, sajttal és olajjal krémesre keverjük. (Ha valakinek nincs friss fűszernövénye, a szárított is jó lehet, de a frisstől sokkal intenzívebb lehet.) Ezt a masszát a paradicsomokra kenjük, majd olívabogyókat is bátran lehet rászórni, ízlés szerint, ki mennyire szereti, majd a sütőben 30 percig sütjük, addig míg a zsemlemorzsa-sajt keverék barnára pirul. Fogyasztható magában, kenyér mellé, vagy köretnek is kitűnő választás.

rakott_paradicsom.jpg

További receptek itt.