Édesanyám bevált mennyei zakuszka receptje

A zakuszkát legtöbb esetben pástétomként fogyasztják, de szószként húsok mellé, raguk és egyéb ételek ízesítőjeként is tökéletesen megállja a helyét.
Édesanyám, minden évben elkészíti ezt a finomságot a családnak, amit egész télen előszeretettel fogyasztunk. Akár reggelire, akár vacsorára, kenyérre kenve.
Szép üvegekbe téve, kitűnő ajándék is lehet!

 
Hozzávalók:


1 kg sült padlizsán

1 kg sült pritaminpaprika

0,5 kg párolt zöldbab

5 dl sűrített paradicsomlé

3 fej vöröshagyma

2,5 dl olaj

őrölt feketebors

őrölt köménymag

ízlés szerint cukor

1 kávés kanál nátrium-benzoát


Elkészítés:


A paprikát a sütőben megsütöm, utána finoman megsózom, majd óvatosan lehúzom a héját. A padlizsánt nyílt lángon körbe pirítom, majd sütőpapírral bélelt tepsiben puhára sütöm. Ezt követően a húsát egy szűrőbe kaparom, és hagyom kicsöpögni. A zöldbabot külön puhára párolom.

A hagymát megpucolom, nagyobb darabokra vágom, majd ledarálom. Egy nagy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a hagymát, közepes lángon dinsztelni kezdem. A megpucolt paprikát és a padlizsánt a zöldbabbal együtt ledarálom, majd a megdinsztelt hagymához adom. Paradicsomlével felöntöm. Ízlés szerint sózom, cukrozom és fűszerezem.
Közepesnél valamivel kisebb lángon, gyakori kavargatás mellett addig főzöm, amíg krémes nem lesz és az olaj fel nem jön a tetejére. A végén egy kávéskanálnyi nátrium-benzoátot teszek bele, amivel még egyszer átforralom.

Tiszta, csavaros üvegekbe öntjük forrón, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


zaku2.jpg