Édesanyám bevált mennyei zakuszka receptje
A zakuszkát legtöbb esetben pástétomként fogyasztják, de szószként húsok mellé, raguk és egyéb ételek ízesítőjeként is tökéletesen megállja a helyét.
 Édesanyám, minden évben elkészíti ezt a finomságot a családnak, amit egész télen előszeretettel fogyasztunk. Akár reggelire, akár vacsorára, kenyérre kenve.
 Szép üvegekbe téve, kitűnő ajándék is lehet!
  
Hozzávalók:
1 kg sült padlizsán
1 kg sült pritaminpaprika
0,5 kg párolt zöldbab
 
 5 dl sűrített paradicsomlé
3 fej vöröshagyma
 
 2,5 dl olaj
só
őrölt feketebors
őrölt köménymag 
 
 ízlés szerint cukor
 
1 kávés kanál nátrium-benzoát
Elkészítés:
A paprikát a sütőben megsütöm, utána finoman megsózom, majd óvatosan lehúzom a héját. A padlizsánt nyílt lángon körbe pirítom, majd sütőpapírral bélelt tepsiben puhára sütöm. Ezt követően a húsát egy szűrőbe kaparom, és hagyom kicsöpögni. A zöldbabot külön puhára párolom.
A hagymát megpucolom, nagyobb darabokra vágom, majd ledarálom. Egy nagy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a hagymát, közepes lángon dinsztelni kezdem. A megpucolt paprikát és a padlizsánt a zöldbabbal együtt ledarálom, majd a megdinsztelt hagymához adom. Paradicsomlével felöntöm. Ízlés szerint sózom, cukrozom és fűszerezem.
 Közepesnél valamivel kisebb lángon, gyakori kavargatás mellett addig főzöm, amíg krémes nem lesz és az olaj fel nem jön a tetejére. A végén egy kávéskanálnyi nátrium-benzoátot teszek bele, amivel még egyszer átforralom.
 
 Tiszta, csavaros üvegekbe öntjük forrón, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                