Szilvás gombóc, ahogy Nagymamám készíti
Ez a hagyományos recept az egész család kedvence. Szinte érezhető benne az a sok szeretet, amivel készült. A csodás házias ízek, pedig szebbé varázsolják a napunkat.
Hozzávalók:
1 kg lisztes krumpli
30-35 dkg liszt
1 db tojás
1 diónyi sertészsír
1 csapott kávéskanál só
32 db szilva
8 dkg vaj
10 dkg zsemlemorzsa (elhagyható)
10 dkg porcukor
Elkészítés:
A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd a héját lehúzva krumplinyomón áttörjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a zsiradékot, megsózzuk, és jól gyúrható tésztát készítünk. A szilvákat megmossuk, ha nagyobbak, félbevágjuk. A szilvák belsejét meghintjük egy kevés fahéjjal és cukorral, akár egy kis darált dióval is feldobhatjuk. A tésztából egy kis maréknyit kicsípünk, és tenyerünkkel szétlapítva beletesszük a cukros-fahéjas szilvákat.
A tésztába csomagolt szilvákat gombóccá formázzuk, és bő, sós vízben, addig főzzük őket, amíg a víz felszínére jönnek (fontos, hogy már forrásban lévő vízbe tegyük a gombócokat, mert lehűtik a vizet).
A vajat megolvasztjuk, megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát, és a lecsepegtetett szilvás gombócokat megforgatjuk benne. Egy tálba lerakva, porcukorral megszórva tálaljuk. Kínálhatunk hozzá tejfölt is.