Szilvás gombóc, ahogy Nagymamám készíti


Ez a hagyományos recept az egész család kedvence. Szinte érezhető benne az a sok szeretet, amivel készült. A csodás házias ízek, pedig szebbé varázsolják a napunkat.


Hozzávalók:

1 kg lisztes krumpli

30-35 dkg liszt

1 db tojás

1 diónyi sertészsír

1 csapott kávéskanál só

32 db szilva

fahéj

8 dkg vaj

10 dkg zsemlemorzsa (elhagyható)

10 dkg porcukor


Elkészítés:

A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, majd a héját lehúzva krumplinyomón áttörjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a zsiradékot, megsózzuk, és jól gyúrható tésztát készítünk. A szilvákat megmossuk, ha nagyobbak, félbevágjuk. A szilvák belsejét meghintjük egy kevés fahéjjal és cukorral, akár egy kis darált dióval is feldobhatjuk. A tésztából egy kis maréknyit kicsípünk, és tenyerünkkel szétlapítva beletesszük a cukros-fahéjas szilvákat.

A tésztába csomagolt szilvákat gombóccá formázzuk, és bő, sós vízben, addig főzzük őket, amíg a víz felszínére jönnek (fontos, hogy már forrásban lévő vízbe tegyük a gombócokat, mert lehűtik a vizet).

A vajat megolvasztjuk, megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát, és a lecsepegtetett szilvás gombócokat megforgatjuk benne. Egy tálba lerakva, porcukorral megszórva tálaljuk. Kínálhatunk hozzá tejfölt is.

szilvasgomboc.jpg