Mézes-fűszeres körtekrémleves
A körte az egészséges étrend egyik közkedvelt szereplője, hiszen gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban, és tápanyagokban is bővelkedik. A mai recept egy gyorsan, könnyen elkészíthető, egészséges és igazán krémes, őszi finomság, hűvösebb, összebújós estékre.
Hozzávalók:
4 db körte
3-4 evőkanál méz
2 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag vaníliás pudingpor
1 citrom leve és reszelt héja
1 mokkáskanál gyömbér
1 teáskanál fahéj
3-4 db szegfűszeg
1,5-2 dl tejszín
víz
Elkészítés:
A körtéket hámozzuk meg, majd a magházat távolítsuk el. Ezután ízlés szerint daraboljuk fel, majd csepegtessük meg a citromlével.A mézet kezdjük el hevíteni, majd adjuk hozzá a feldarabolt körtét. Keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, reszeljük hozzá a citromhéjat, és adjuk hozzá a vaníliás cukrot, őrölt szegfűszeget és fahéjat.Főzzük 10-15 percig, majd botmixerrel pürésítsük.
Ezután tegyük vissza a tűzre és újra forraljuk fel. A pudingport (vagy étkezési keményítőt) keverjük simára a tejszínnel, majd állandó keverés mellett öntsük a levesbe és főzzük pár percig. Zárjuk el a gázt, és lefedve hagyjuk langyosra hűlni a levest.
Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg pörkölt mogyoróval vagy pörkölt mandulával, és úgy kínáljuk.