Zamatos, sűrű szőlőlekvár

A szőlőből ugyanúgy készíthetsz lekvárt, mint bármely más gyümölcsből, a végeredmény egy igazán finom őszi csemege lesz.
Ha szeretnéd élvezni a szőlő csodás ízét télen is, akkor feltétlen spájzolj be belőle! A lekvárt egyszerre több fajtából is készítheted, az illata kellemes, az íze pompás lesz. Karácsonyi saját készítésű ajándéknak is tökéletes, ínyencek számára.


Hozzávalók:

2 kg szőlő
60 dkg cukor
1 db citrom


Elkészítés:

A szőlőt szemezd le, az egészségtelen, nagyon puha szemeket dobd ki, a többit mosd meg alaposan, és csepegtesd le. Rakd egy edénybe, szórj rá cukrot, és reszelj rá citromhéjat. Kis lángon főzd forrástól számítva körülbelül egy órán át. Közben szedegesd le róla a habot, és többször kevergesd meg. Amikor már elég sűrű, és nem habos, szitán passzírozd át, hogy a szőlő héja és a magok ne kerüljenek a lekvárba. Forrald fel újra a masszát, és hagyd rotyogni még jó pár percig. Töltsd a kész lekvárt alaposan kimosott, sterilizált, felforrósított  üvegekbe. Zárd le légmentesen, és állítsd fejre tíz percre. Tedd plédek, paplanok közé két-három napra, majd száraz, hűvös helyen tárold.


szololekvarka.jpg