Házi pisztáciás birsalmasajt

A nyakunkon a birsalma szezon. Eddig a hagyományos receptet készítettem mindig el, de idén belevágok, és pisztáciásan fogom elkészíteni. A birsalma, ásványi anyagokban nagyon gazdag és elkészítés szempontjából is nagyon sokoldalú gyümölcs. Készülhet belőle lekvár, leves, kompót, likőr és gyümölcskocsonya. Húsok, sajtok mellé is kitűnő, illetve süteményekbe is ajánlom.


Hozzávalók:


7 db birsalma

500 g nádcukor/kristálycukor

1 db  citrom levének a fele

aprított pisztácia

csipet só



Elkészítés:

A birsalmákat alaposan megmossuk. Egy vágódeszkán késsel szeletekre vágjuk. Mindenképp szükség van vágódeszkára, mert a birsalma kemény és kézben vágni lehetetlen. Nem foglalkozunk a héjával, magházzal és a kisebb hibás részekkel sem. Ezeket sütés után könnyen el lehet távolítani.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A birsalmaszeleteket úgy helyezzük bele, hogy a héjas rész alul legyen. Nagyjából 40- 50 perc alatt puhára sütjük. A szeletek méretétől függően ez az idő lehet több vagy kevesebb is. Amint puha, kivesszük a sütőből és eltávolítjuk a héjat, magházat és a kisebb hibás részeket is. Megmérjük a sült birsalma súlyát, mert ehhez képest érdemes cukrozni. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. A pürésítés végén hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet is, és összekeverjük.
Jön a sűrítés: lábosban, alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett nagyjából 30 perc elegendő. Ha már kellően sűrű a massza, akkor egy tepsit folpackkal kibélelünk és beleöntjük. A felületét lesimítjuk. Megszórjuk pirított, apróra vágott pisztáciával (lehet dióval is). Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük. Másnap nagyobb darabokra vágjuk és papírba csomagoljuk. Akár különböző formájú kiszúrókkal is kivághatjuk.


pisztacios_birsalmasajt.jpg