Kéksajtos zellerkrémleves, körtével és pirított dióval
Sokféle zellerkrémleves receptet készítettem már el, de ezt a változatot még nem próbáltam. A zeller igazi őszi-téli jó barát: vízhajtó hatású, nátrium, kalcium, foszfor, vas és magnéziumforrás, jót tesz az emésztésnek és serkenti a vese működését. Mindenféleképpen érdemes fogyasztani, karakteres és jóízű zöldség, vétek lenne kihagyni.
Hozzávalók:
1 nagyobb zellergumó
1 liter húsleves, leszűrve, lezsírozva
10 dkg vöröshagyma
5 dkg kéksajt vagy gorgonzola
kakukkfű, 3 ág friss vagy egy csapott tk szárított
őrölt fekete bors,
2 körte
2 marék dióbél
2-3 ek dióolaj vagy vaj
Elkészítés:
A zellert meghámozom, feldarabolom, és a meghámozott, nagyjából feldarabolt hagymákkal együtt fazékba teszem, felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom és hozzáadom a kakukkfüvet, majd fedő alatt addig főzöm, amíg a zeller megpuhul. Botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom a szétmorzsolt kéksajtot. A körtét meghámozom és nagyon apró kockákra vágom. A levest visszateszem a tűzre, felforralom, majd hozzáadom a körtét (kevés nyers körtét félre lehet tenni a tálaláshoz). Fél percig főzöm, majd lehúzom a tűzről.
Tálalásnál durvára vágott, pirított diót szórok a tetejére és meglocsolom dióolajjal.(Ha vajat használunk, azt a sajttal együtt, korábban adjuk a leveshez.)