Kéksajtos zellerkrémleves, körtével és pirított dióval

Sokféle zellerkrémleves receptet készítettem már el, de ezt a változatot még nem próbáltam. A zeller igazi őszi-téli jó barát: vízhajtó hatású, nátrium, kalcium, foszfor, vas és magnéziumforrás, jót tesz az emésztésnek és serkenti a vese működését. Mindenféleképpen érdemes fogyasztani, karakteres és jóízű zöldség, vétek lenne kihagyni.


Hozzávalók:

1 nagyobb zellergumó

1 liter húsleves, leszűrve, lezsírozva

10 dkg vöröshagyma

5 dkg kéksajt vagy gorgonzola

kakukkfű, 3 ág friss vagy egy csapott tk szárított

őrölt fekete bors,

2 körte

2 marék dióbél

2-3 ek dióolaj vagy vaj


Elkészítés:

A zellert meghámozom, feldarabolom, és a meghámozott, nagyjából feldarabolt hagymákkal együtt fazékba teszem, felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom és hozzáadom a kakukkfüvet, majd fedő alatt addig főzöm, amíg a zeller megpuhul. Botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom a szétmorzsolt kéksajtot. A körtét meghámozom és nagyon apró kockákra vágom. A levest visszateszem a tűzre, felforralom, majd hozzáadom a körtét (kevés nyers körtét félre lehet tenni a tálaláshoz). Fél percig főzöm, majd lehúzom a tűzről.
Tálalásnál durvára vágott, pirított diót szórok a tetejére és meglocsolom dióolajjal.(Ha vajat használunk, azt a sajttal együtt, korábban adjuk a leveshez.)


keksajtos_kortes_zellerkremleves_dioval.jpg